Waarom vetverbrandingsprogramma niet werkt

Veel sportschoolklanten zijn niet bij de crosstrainers, fietsen en loopbanden weg te slaan. Niet zo gek want naast dat deze apparaten geschikt zijn om je uithoudings-vermogen te verbeteren zit er op veel varianten een ‘vetverbrandingsprogramma’. Klinkt goed zou je zeggen.

Deze programma’s gaan uit van het principe dat een lichaam het meeste vet verbruikt als het op lage intensiteit beweegt. Je zou dan ook maar op een laag tempo te hoeven fietsen of lopen terwijl je al je vetmassa zou verliezen. Dit klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, het is het ook!

Wat doet vetverbrandingsprogramma?

Het principe dat je lichaam het meeste vet verbruikt als het op lage intensiteit beweegt klopt wel. In deze situaties haalt je lichaam zo’n 50 tot 60% van zijn energie uit opgeslagen vet. Zodra het lichaam sneller en/of harder moet bewegen gaat het lichaam andere bronnen van energie aanboren en gebruikt het nog maar voor 15 tot 30% aan vet. De meeste energie wordt dan uit (opgeslagen) koolhydraten gehaald. En toch is dit effectiever.

De calorieën

Wanneer een dame van 68 kilo 30 minuten een vetverbrandingsprogramma doorloopt op een loopband zal ze zo’n 4.8 km per uur lopen. Dit wordt gezien als de vetverbrandingszone, en 50% van de calorieën die deze dame zal verbranden zal afkomstig zijn uit vet. Dit zijn ongeveer 65 calorieën.  Als deze dame nu 30 minuten op een snelheid van 14 km per uur zou lopen zou ze zo’n 440 calorieën verbranden waarvan er ongeveer 25% uit vet zouden komen. De calorieën die uit de vetvoorraad verbrand worden zijn er dus 110.

Zoals je ziet is trainen op een lage intensiteit zonde van je tijd en zal een vetverbrandingsprogramma je niet helpen af te vallen. Je kunt veel meer bereiken als je jezelf in het zweet werkt. Daar komt nog bij dat je lichaam na een zware intensiteit langer bezig is met herstellen dan na een matig intensieve training. Al deze tijd verbruikt je lichaam weer meer calorieën om weer bij te komen. Na een cardiotraining – wat dus sowieso zwaarder is dan een vetverbrandingsprogramma- (en waarmee je zo’n 400 calorieën verbrandt) is je lichaam nog ongeveer 2 uur bezig om bij te komen. Al deze tijd is je lichaam bezig extra energie te verbranden. Na krachttraining is je lichaam nog zo’n 48 uur bezig om bij te komen. En ja ook gedurende deze periode verbruikt je lichaam meer energie. Reken maar uit dus die winst!