Over cholesterol

Bij het woord cholesterol denk je al snel aan patat, veel te dikke mensen met rode hoofden en hartaanvallen, maar wat veel mensen niet weten is dat er ook goed cholesterol bestaat. En sterker nog, dit goede cholesterol vecht tegen de slechte variant.

Sporten heeft bijna dezelfde invloed op cholesterol als medicijnen; het verlaagt de hoeveelheid slecht cholesterol maar het voordeel van sporten is dat het tegelijkertijd de hoeveelheid goed cholesterol verhoogt! Daarbij komt nog dat sporten de doorbloeding van je lichaam verbetert wat het dichtslibben van je aderen óók tegen gaat én het je hart sterker maakt! Waar wacht je dus nog op?

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vettige substantie waarvan het meeste door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Slechts een klein deel nemen we tot ons door voeding. Het nut van cholesterol is dat het dient als grondstof bij de opbouw van onder andere cellen en hormonen. Of cholesterol plaques vormt in onze bloedvaten (wat dichtslibben van de ader tot gevolg heeft) hangt af van de hoeveelheid in ons lichaam. Dit hangt weer samen met de lipoproteïnen die het cholesterol door het lichaam heen vervoeren. Hier hebben we verschillende soorten van maar de twee belangrijkste soorten zijn low-density lipoproteïnen en high-density lipoproteïnen.

Slecht cholesterol

Cholesterol dat vervoerd wordt door low-density lipoproteinen is slecht cholesterol; deze soort mengt zich met andere stoffen om zo plaques te vormen die onze bloedvaten verstoppen.

Goed cholesterol

Cholesterol dat vervoerd wordt door high-density lipoproteinen is goed cholesterol omdat het de low-density lipoproteinen (die slecht cholesterol vervoeren) afvoeren naar de lever waarna ze door het lichaam worden afgescheiden.

Waarom is dit fijn om te weten? Alhoewel je cholesterol levels gedeeltelijk genetisch bepaald zijn kun je zelf voor een verlaging van je slechte cholesterol zorgen. Stoppen met roken staat op nummer één, gevolgd door minder verzadigde vetten eten (bak je hamburger dus in het vervolg in olie i.p.v. boter), twee keer per week vis eten (als je dat echt niet weg krijgt zijn er ook visoliecapsules verkrijgbaar) en jawel ook sporten helpt!

Let goed op

Het gevaar van teveel slecht cholesterol wordt nog steeds onderschat. Niet alleen door (potentiële) patiënten maar ook door artsen. Wereldwijd onderzoek van de World Health Organisation onder 147 miljoen personen toonde aan dat de aandoening vaak niet gediagnosticeerd wordt (bij 78% van de patiënten in Thailand maar ook nog 16% in de VS) maar zelfs als deze wel wordt geconstateerd wordt er vaak te weinig aan gedaan. in Japan bijvoorbeeld bleef 53% van de patiënten onbehandeld. Een hoog cholesterolgehalte is vaak verantwoordelijk voor aderverkalking en aderverkalking is weer de voornaamste oorzaak van hart- en vaatziekten waar wereldwijd jaarlijks 18 miljoen mensen aan overlijden. Wel 44% daarvan is nog onder de 60 jaar.

Bron: E. Sarafino, Health Psychology, Wiley, 2007,  http://www.cholesterolvoorlichting.nlhttp://www.who.int

2 gedachtes over “Over cholesterol

  1. Pingback: Goed cholesterol? | benesseri

  2. Pingback: Goed cholesterol? | benesseri

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s