Over genen

Het menselijk genoom is de verzameling van al onze chromosomen samen. Één chromosoom (ofwel DNA molecuul) bestaat uit wel miljoenen nucleotiden; strengen materiaal die in de vorm van een dubbele helix om elkaar heen zijn gedraaid. Erfelijke informatie ligt besloten in de volgorde waarin de nucleotiden zijn opgebouwd.

Om tot uiting te komen in ons lichaam en gedrag wordt deze nucleotiden-volgorde van ons DNA gekopieerd in ander materiaal, RNA. Dit wordt vervolgens vertaald in eiwitten die allerlei biologische functies vervullen en dit maakt ‘hoe wij zijn’. DNA wat op deze manier afgelezen en vertaald wordt in een eiwit wordt een gen genoemd. Soms wordt het DNA van een cel gemuteerd; er treed dan een foutje op en hierdoor wordt een abnormaal eiwit geproduceerd wat de normale processen van het lichaam kan onderbreken en een ziekte zoals kanker tot gevolg kan hebben.

Bijna elke lichaamscel in ons lichaam bevat het gehele genoom, wat bij ons mensen uit 46 chromosomen bestaat die elk dus weer uit die miljoenen nucleotiden bestaan. (Ter vergelijking honden hebben 78 chromosomen, fruitvliegjes 8 en sommige planten wel 250). Onze chromosomen werken in paren, daar hebben we er dus 23 van. Één helft van zo’n paar hebben we gekregen van onze vader en de andere helft van onze moeder. Op het moment dat wij ontstonden scheidden de chromosoomparen van onze ouders zich even zodat er van één helft een kopie gemaakt kon worden om aan ons door te geven. Op het moment dat er nieuwe cellen aangemaakt werden waaruit wij zijn ontstaan komen deze chromosomen samen en geld het recht van de sterkste. Als een bepaalde variant van een gen (bijvoorbeeld die van de vader) dominant is, of vaker voorkomt dan de variant die de vrouw bijdraagt zal het gen van de vader tot uiting komen in het kind.

Het Human Genome Project heeft door middel van onderzoek het hele menselijk genoom ik kaart weten te brengen. Ze hebben alle menselijke genen weten te identificeren ze weten ook precies waar deze zich bevinden. Toen in 2000 naar buiten werd gebracht dat de mens zo ongeveer 30.000 genen bevat stond de wetenschap op zijn kop. Men vond het schokkend dat dit aantal (wat later werd bijgesteld naar tussen de 20.000 en 25.000) zo dicht lag bij het aantal genen dat een vlieg heeft (zo’n 12.000) en zoveel lager is dan het aantal dat de gemiddelde plant bezit (50.000). Nader onderzoek wees uit dat onze complexiteit zit in de samenstelling en combinaties van die genen. Zoals prof. Dr. Plasterk aangaf in een aflevering van Noorderlicht over genen; ‘De muzieknoten die gebruikt worden in het liedje Vader Abraham zijn dezelfde als die Johan Sebastiaan Bach gebruikt maar het gaat natuurlijk om de manier waarop die noten gecombineerd worden’. Mooi!

 

http://www.genome.gov

L. Workman, W. Reader, Evolutionary Psychology, Cambridge University Press, 2008

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s