Hoe ongezond is alcohol nu eigenlijk?

Dat het drinken van wijn de werking van onze hersenen niet ten goede komt moge duidelijk zijn. Rechtop lopen wordt lastig, praten wordt steeds moeilijker en er vallen gaten in het geheugen. Dat wijn drinken ook op de lange termijn niet erg goed voor ons is lijkt dus ook waarschijnlijk, en daar wordt ook steeds meer informatie over bekend.

is 1 glas wijn per dag gezond?

1 glas wijn per dag gezond of niet.jpgOndanks dat een flinke kater ons al waarschuwt dat alcohol het lichaam niet ten goede komt willen heel veel mensen hier niets van weten. Wijn zou goed voor het hart zijn, stress wegnemen en vol antioxidanten zitten roepen deze mensen dan ook te pas en te onpas; wishful thinking noemen we dat. Het is zo dat het  drinken van 1 á 2 glazen alcohol per dag in sommige gevallen een positief effect lijkt te hebben op hart- en vaatziekten. Alcohol zou namelijk zorgen voor een toename van goed cholesterol. Maar wat is het geval: dit gezondheidsvoordeel geldt eigenlijk alleen voor mannen die de veertig, en vrouwen die de vijftig zijn gepasseerd. Vanaf die leeftijd zou een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaan en dan zouden twee glazen alcohol per dag enigszins bloeddrukverlagend werken. Naast dat 1 glas alcohol per dag dus iets aan gezondheidswinst lijkt op te leveren zul je hieronder lezen dat er talloze nadelen uit voort komen.

Gezondheidsverlies door alcohol

Dat 2 glazen alcohol in sommige gevallen een gezondheidseffect heeft maskeert het feit dat het drinken van alcohol zorgt voor vergrote kans op een herseninfarct, leveraandoeningen en kanker. De kans op borstkanker bij vrouwen neemt bijvoorbeeld al toe vanaf 1 glas alcohol per dag. Bij twee glazen per dag verhoog je je risico op kanker van de mond, keelholte en bepaalde vormen van slokdarmkanker. Bij drie glazen per dag verhoog je je kansen op darmkanker. Wanneer je niet alleen drinkt maar ook rookt zijn deze kansen op kanker nog hoger. Alleen in het weekend veel drinken verhoogt de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Laat je dus niet gek maken.

Alcohol na het sporten

Niets is zomer’s zo lekker als in de zon een lekker koud biertje/wijntje achterover slaan. En nog één en nog één. Maar handig is het niet als je fanatiek sport; onderzoek heeft  aangetoond dat het regelmatig drinken van alcohol de eiwitsynthese in ons lichaam (het proces dat nieuwe spieren opbouwt) kan aantasten en dat alcoholgebruik geassocieerd wordt met een afname van de spiermassa.

Alsof dit niet genoeg is ervaar je na vijf glazen meer spierpijn. En hoewel dit je zal doen voelen alsof je effectief hebt getraind, het tegenovergestelde is waar. Want waar je normaal gesproken tot wel 48 uur na een training meer calorieën verbrandt dan je normaal gesproken gedaan zou hebben is je lichaam nu bezig de alcohol te verwerken. Je lichaam kiest alcohol altijd als eerste brandstof als het energie nodig heeft. Calorieën uit voedsel en vetopslag worden bewaard voor later. Je vetmetabolisme vertraagd na 2 glazen al met 73%. Zonde van al je inspanningen dus!

Wil je meer weten over hoe je van een kater afkomt? Kijk hier even