Antioxidanten en vrije radicalen

Chiazaadjes en blauwe bessen zitten er vol mee: antioxidanten. Wat dit precies zijn en waarom het goed je is? Ik had ook eigenlijk geen idee dus ik dacht ik zoek het op!

Om uit te leggen wat antioxidanten precies zijn is het handig eerst wat meer te weten over vrije radicalen. Vrije radicalen zijn de vernietigende bijproducten van een normaal metabolisme. Ons lichaam verwerkt voedsel door het te verbranden. Hierbij is zuurstof nodig en door de verbranding ontstaan warmte en helaas ook vrije radicalen: kleine actieve en agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Maar ons lichaam wordt niet alleen van binnenuit blootgesteld aan deze stof. Ook (onder andere) luchtvervuiling, roken, chemicaliën en uv-straling zijn bronnen van vrije radicalen.

Vrije radicalen zetten in ons lichaam een kettingreactie in gang omdat ze vetzuren aanvallen en bij dat proces niet alleen de vetzuren afbreken maar tevens nieuwe vrije radicalen laten ontstaan. Deze beschadigen naast vetten ook de eiwitten in ons lichaam. Beide processen zijn enorm nadelig. Vetten zijn bouwstoffen van onder andere celmembramen die we o.a. vinden in de ogen, hersenen en lever. Eiwitten zijn bouwstoffen van onze spieren, organen en ons DNA. Als ons DNA wordt beschadigd kan een cel door gebrek aan controle gaan muteren, afsterven of ongeremd gaan groeien (kanker). Onze algehele lichamelijke veroudering is dus in principe een gevolg van schade door vrije radicalen. Dat onze huid minder elastisch wordt en gaat rimpelen is ook een gevolg van schade door vrije radicalen aan de huid en bindweefsels.

Het is dus van groot belang dat ons lichaam zich wapent tegen deze vrije radicalen. Hier bestaan twee processen voor. Allereerst bevat ons lichaam ‘vrije radicalen vangers’: enzymen. Deze hechten zich aan de vrije radicalen en maken ze zo onschadelijk. Daarnaast kan ons lichaam gebruik maken van antioxidanten. ‘Antioxidanten’ is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoiden uit groente en fruit. Antioxidanten helpen (zoals de naam al doet vermoeden) ongewenste oxidatie tegen te gaan. Ze komen voor in voedsel als brocoli, blauwe bessen, (gedroogde) pruimen, gojibessen en pijnboompitten. Ze worden niet alleen door ons lichaam gebruikt om ongewenste oxidatie tegen te gaan, antioxidanten worden ook als hulpstof gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen. Je herkent ze aan de E-nummers op het etiket van een product. Ze worden aan voedsel toegevoegd om te voorkomen dat vetten ranzig worden (door oxidatie van vetzuren) en om het verkleuren van fruit tegen te gaan.

Bronnen:

Voedingscentrum
Gezondheidsnet.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s