Alléén sit ups geven géén platte buik

Veel mensen die van hun buikje af willen verzanden in oneindig veel sit-ups en crunches. Niet doen! Zonde van je tijd. Je lichaam werkt (gelukkig) als één geheel en maakt continu de balans op tussen hoeveel energie er is verbruikt, en hoeveel er door voeding binnen is gekomen. Je lichaam beloont je buikspieren niet door daar als eerste het vet weg te halen.

Lichaam verbruikt als één geheel

In plaats van honderden sit-ups te doen kun je je tijd beter stoppen in een activiteit die overall veel calorieën verbruikt. Bootcampen bijvoorbeeld (zo’n 400 – 600 kcal/uur), zwemmen (zo’n 500 kcal/uur) of krachttraining (200 – 300 kcal/uur). Krachttraining verbrandt per uur weliswaar minder calorieën dan de eerder genoemde opties maar doordat je lichaam na zo’n zware training meer zuurstof blijft verbruiken om de spieren te herstellen blijft je stofwisseling verhoogd. De wetenschappelijke term hiervoor is excess post-exercise oxygen consumption (EPOC).

alleen buikspieroefeningen geven geen platte buik

Wat sit ups wél doen

Wat wél gebeurt als je een bepaalde spiergroep traint, is dat de spieren in dit gebied sterker worden. Dit deel van je lichaam zal daardoor wel steviger aanvoelen. Spier is een stevige massa, in tegenstelling tot vet wat vrij blubberig aandoet. Dus hoewel het lichaamsdeel dat je zo fanatiek traint zeker steviger zal worden wordt er feitelijk niet meer vet verbruikt dan op andere plaatsen in je lichaam. Daar komt bij dat wanneer je bijzonder veel aandacht besteed aan bepaalde spiergroepen maar andere achterwege laat, dit blessures in de hand zal werken. Sterke armen kunnen veel tillen, maar wanneer je de rugspieren hebt verwaarloost ga je hier gegarandeerd last van krijgen bij het sjouwen. Als je af wilt van je vetrandjes zal het trainen van grote spiergroepen (benen en rug) je sneller helpen dan je te richten op de relatief kleinere spiergroep als de buik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s