Scharrel-, vrije uitloop of bio kip?

Op brood, door de salade of koekjesbeslag: eieren heb je nooit genoeg! Maar wat voor ei wordt dat dan? En dacht je dat je door voor scharrelei te kiezen niet meewerkt aan de legbatterijen? Helaas..zo simpel is het niet.

Scharrelkip vs kooi-kip

scharreleiAls je opzoek gaat naar eieren heb je keuze zat; biologisch, scharrel of vrije uitloop.. Wel eens nagedacht over de verschillen? Een scharrelei klinkt namelijk wel heel gezellig, voor de kip valt dit een beetje tegen. Want als je in gedachten kippen vrolijk op een grasveldje rond ziet scharrelen kom je van een koude kermis thuis: scharrelkippen verblijven met 9 stuks op één vierkante meter. Ze lopen echter wel op strooisel en er zijn legnestjes, stokken en daglicht. Ze mogen alleen niet naar buiten. Een scharrelkip is duidelijk een bofkip in vergelijking tot een kooikip die één vierkante meter met 17 soortgenoten moet delen. En wordt een kip over het algemeen zo’n zes jaar oud: de kooikippen worden vaak na een jaar naar het slachthuis gebracht omdat ze vanaf dat moment minder eieren gaan produceren. Plofkippen – die echt alleen voor het vlees worden gehouden – komen er nog wat slechter vanaf: een plofkip wordt al na 42 dagen geslacht.

Vrije uitloop en biologisch

Heel wat beter vergaat het de vrije uitloopkippen, deze verblijven binnen ook met 9 stuks één vierkante meter maar deze mogen overdag naar buiten waar ze per stuk 4 m2 begroeid land ter beschikking hebben. Waar ik zelf van schrok is dat de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd worden zodat ze elkaar niet kunnen pikken. Jammer. Biologische eieren komen van kippen die het diervriendelijkst gehouden worden. Deze kippen verblijven met met 6 stuks op een vierkante meter maar hebben een vrije uitloop naar buiten. Zij krijgen bovendien biologische voeding en leven langer. Een biologische kip leeft zo’n 81 / 87 dagen tot zij geslacht wordt.

Kant-en-klaarproducten

Gelukkig zijn legbatterijen in Nederland verboden en vervangen door ‘verrijkte kooien’; deze hokken zijn 750 cm² groter per kip dan de legbatterij waarin de kip het met 550 cm² moest doen. Maar nu kun je zelf nog zo goed je vrije uitloopeitjes uitzoeken, op kant en klare producten staat niet aangegeven met wat voor eieren ze bereid zijn. Onderzoek van de Wageningen Universiteit (2007) toonde aan dat de Nederlandse voedselindustrie voor 95% kooi- en legbatterijeieren in haar producten verwerkt en deze dieronvriendelijke producten dus massaal afneemt. En alhoewel legbatterijen in de EU verboden zijn, en verrijkte kooien dat vanaf 2017 ook worden zijn de producten ervan hier nog gewoon te krijgen, de import is namelijk niet aan banden gelegd. Twijfel je over je eitje? Bekijk hieronder hoe je de stempel leest:

kies je ei

Voedingswaarde

Een ei van 60 gram bevat 92 kcal, 7.7 gram eiwit, 0.4 gram koolhydraten en 6.7 gram vet. Er zit echter vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren bevatten veel goede stoffen zoals foliumzuur, de vitamines A, B12 en D en mineralen als fosfor, ijzer, zink en seleen. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Het voedingscentrum raadt aan wekelijks niet meer dan drie eieren te eten. Niet iedere voedingsinstantie is het hier mee eens. Probeer wekelijks niet meer dan 5 stuks naar binnen te werken om safe te blijven.

Rot ei?

Wanneer je twijfelt of je een ei nog kunt eten kun je dit testen door het ei in een glas water te leggen. Wanneer het ei gaat drijven is het bedorven en kan het gelijk de prul in.

Bronnen; Verborgen kooieieren; over de noodzaak van labelingsplicht (2012) Foodwatch.nl / De verschillen tussen kooi-, bio-, scharrel- en vrije uitloopkip (2013) Trouw.nl

Een gedachte over “Scharrel-, vrije uitloop of bio kip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s