Vers, diepvries of potje groente?

Veel groente en fruit eten blijft voor veel mensen lastig. Twee stuks fruit lukt vaak wel maar twee ons groentes is moeilijker; met een opscheplepel boontjes bij het avondeten ben je er helaas nog niet. Naast dat je een beetje handigheid moet krijgen in het verwerken van groentes tot bijvoorbeeld dipjes of sapjes moet je die groentes ook nog eens in huis hebben! En omdat het leven druk zat is en je niet om de zoveel dagen naar de winkel wil hobbelen bij deze wat helderheid over de lang houdbare alternatieven! 

Diepvriesgroenten: prima optie!

Alhoewel iedereen tegenwoordig roept dat alles ‘vers’ moet zijn, zijn diepvriesgroenten zo’n slechte keus nog niet. Uit onderzoek is gebleken dat diepvriesgroenten in een aantal gevallen een gelijk aantal of zelfs méér voedingsstoffen bevatten dan de verse variant. Vers is vaak helemaal niet zo vers als wij denken. Tegen de tijd dat een banaan van een

ingevroren groenten

bananenplant is gehaald en via een magazijn, koelcel, een vliegtuig of vrachtwagen en de veiling in de winkel is beland is hij lang zo vers niet meer. Als je je bedenkt dat de voedingswaarde van een stuk groente of fruit terugloopt vanaf het moment dat het geplukt is snap je vast dat diepvriesvarianten een prima alternatief zijn. Ingevroren producten wordt direct na het oogsten kort verwarmd en daarna snel diepgevroren zodat de voedingsstoffen in het product vastgehouden worden. Dit filmpje legt dat goed uit..

 

Ingevroren doperwtjes, spinazie en sperziebonen zouden volgens onderzoek respectievelijk 91%, 86% en 87% van het vitamine C-gehalte van het verse product bevatten. Wanneer je die groenten vers zou kopen en 2 dagen zou bewaren op kamertemperatuur zouden ze nog maar 63%, 24% en 48% van hun oorspronkelijke vitamine C-gehalte bevatten. Dus…

Vitamines in blikvoedsel

Blikvoedsel zou echt je laatste optie moeten zijn, niet alleen gaan er vrij veel vitamines/ mineralen verloren bij het inblik-proces, er wordt ook nog eens extra zout aan toegevoegd. Maar wanneer je moet kiezen tussen een diepvriespizza en groenten uit blik steken die laatste er qua gezondheid natuurlijk weer ver bovenuit.

Verse groentes

Groente en fruit vers eten heeft verder altijd de voorkeur. Maar staar je hier niet blind op, want hoewel echt verse producten de meeste vitamines en mineralen bevatten, gaan er ook weer een hoop van die stofjes verloren in het kookproces. Veel vitamines gaan verloren door hitte, vocht, zuurstof en licht.Vitamine B1, vitamine C en foliumzuur zijn gevoelig voor hitte (temperaturen boven de 100 °C). Wanneer producten met deze vitamines gefrituurd of lang gekookt worden zullen er wat verloren gaan. Bij verhitting van producten met foliumzuur kan wel 30 tot 80% verloren gaan. Soms heeft de bereiding ook voordelen: béta caroteen uit bijvoorbeeld wortelen wordt weer beter door het lichaam opgenomen als die wortels gekookt zijn, omdat de celwanden dan worden afgebroken en ons lichaam er beter bij kan.

www.vitamine-info.nl /www.foodwatch.com / Is diepvries altijd minder gezond dan verse groente en vers fruit? (2013) NRC.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s