Gezonde Barbecue

Barbecue’en is in principe een ontzettend gezonde en magere vorm van je eten bereiden want je hebt nauwelijks vet nodig. Veel mensen compenseren dit netjes door scheppen saus en broodjes met vette smeersels maar als je hier iets bewuster mee omgaat hoeft een barbecue echt niet het einde van je beach-body te betekenen.

Mager barbecue vlees

Het lijkt een open deur maar kies bij het boodschappen doen voor de magerste stukjes vlees: kipfilet (kippenpoten zijn door het vel ook weer wat vetter), biefstuk, of magere runderlapjes bijvoorbeeld. Ook een stukje tonijn of garnalenspiesjes zijn mager. Vermijdt gepaneerd vlees (heeft veel vet nodig en doet het niet zo goed op de barbecue) vette worstjes, speklapjes en spareribs.

Magere marinades en sausjes

Om – ook zonder saus- sappig en smakelijk vlees op je bord te krijgen kun je het insmeren met wat met olie vermengde kruiden. Laat het zout nog even zitten: zout onttrekt vocht aan het stukje vlees of vis waardoor het weer sneller droog wordt. Pas op voor het aanbranden, niet alleen ontzettend vies maar verbrandt vlees kan het ontstaan van de kankerverwekkende stof acrylamide tot gevolg hebben. Zit je niet op te wachten natuurlijk.

Gemarineerde barbecue kipfilet

Vermeng 3 eetlepels citroensap of wittewijnazijn met 2 eetlepels olie en 2 theelepels barbecuekruiden. Laat hier de kipfiletjes even in liggen en leg ze dan op de barbeque.

Gemarineerde barbecue kabeljauw

Vermeng het sap van 1 grote citroen met 1 theelepel citroenrasp (van de schil), 2 eetlepels olie, een theelepel dille en een geperst teentje knoflook. Smeer hier de vis mee in, laat even intrekken en leg op de barbecue.

Kijk hieronder eens wat de verschillen zijn tussen de stukjes barbecue vlees:

gezonde barbecue calorieen barbecue vlees

Gezonde stokbrood smeersels

Zonder stokbrood geen barbecue maar denk even na over wat je erop smeert. Kies een salsa (en maak er bijvoorbeeld een bruschetta van) in plaats van kruidenboter. Je ziet hieronder de verschillen in voedingswaarden. Kruidenboter is veruit het vetst. Pesto is ook redelijk vet maar bevat veel onverzadigde vetten die we dan wel weer kunnen gebruiken. Pesto bevat daarnaast ook andere stofjes – natrium, kalium en calcium bijvoorbeeld – waar ons lichaam gek op is.

salsa vs kruidenboter.jpg

Gezonde(re) knoflooksaus

Men neme 3 eetlepels magere yoghurt, 1 eetlepel halvanaise, 1/2 blikje kikkererwten, 2 teentjes geperste knoflook en 2 eetlepels geraspte komkommer. Maak hier door middel van een staafmixer of blender een mooi sausje van en breng verder op smaak met peper en zout of eventueel een Italiaanse kruidenmix. Gaat het niet lukken iets zelf te maken? Vermeng dan de saus uit een flesje met wat magere yoghurt!

Snelle tomatensaus

Bak wat ui en een geperst teentje knoflook in een koekenpan en gooi er een blikje gezeefde tomaten doorheen. Breng op smaak met peper, zout en kruiden als basilicum of koriander en je hebt een heerlijk sausje voor bij je kipfilet.

gezonde barbecue groente spiesjes.jpgGroentes op de barbecue

Gezond en het ziet er nog leuk uit ook: groentespiesjes! Champignons, paprika, courgette, tomaat of aubergine je kunt echt alles (wat je nog had liggen) gebruiken. Ook maiskolven zijn heerlijk van de barbecue of pof een aardappel. Ananas op een spiesje is (warm óf koud) trouwens ook lekker fris erbij.

En dan nog wat:

  • Leg je volgende stukje vlees pas op de barbecue als je bord leeg is, het duurt vaak even voor je hersenen een ‘ik zit vol’ signaal afgeven dus op deze manier eet je waarschijnlijk een stuk minder dan wanneer je in één keer door kunt halen.
  • Is de barbecue bij iemand anders en twijfel je of daar wat gezonde opties zult hebben? Bied dan aan zelf een lekkere salade mee te nemen. Vind de gastvrouw vast leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s