Gezond snacken!

Na de fijne januari drukte eindelijk weer tijd voor een berichtje! Hoe staat het met de goede voornemens van begin dit jaar? Mocht je iets in de trent van afvallen en/of gezonder leven gekozen hebben kun je inmiddels vast wat motivatie gebruiken. Bij deze! Wist je dat onderzoek uitwees dat mensen die een dieet hanteren met minder koolhydraten ook echt minder behoefte kregen aan koolhydraten én minder last hebben van honger? En dat mensen die een poosje vet-arm aten minder trek kregen in vette hamburgers en pizza? Toch fijn dat je lichaam zich aan de nieuwe situatie aanpast!

Verder kan het geen kwaad je eens te verdiepen in je ‘craving’, je lichaam heeft namelijk vaak niet zonder reden behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. De truc is nu natuurlijk die trek de das om te doen zonder al je goede voornemens vaarwel te moeten zeggen. Hieronder wat tips!

Zoete trek

Plotseling trek in chocolade? Cholocade stimuleert het vrijkomen van de stof serotonine in de hersenen wat werkt als een soort lichaamseigen antidepressieva. Hoogstwaarschijnlijk is je humeur op zo’n moment al niet om over naar huis te schrijven. Als het niet perse chocolade moet zijn maar je algehele trek in zoetigheid hebt is je lichaam hoogstwaarschijnlijk low energy. Geraffineerde suikers worden snel door het lichaam opgenomen en geven je energielevel een boost waardoor je snel nog even door kunt gaan.

personal plus personal training - low calorie snacks

 • Een halve banaan gedoopt in pure (= liefst +85% cacao) chocolade
 • Appelsandwich (Verwijder het klokhuis en snij de appel in 8 plakjes. Besmeer 4 van de plakken elk met 2 theelepeltjes pindakaas en bestrooi met een klein beetje (liefst zelfgemaakte) muesli. Leg de lege appelschijfjes erop en smullen maar! (200 kcal))
 • 50 gr huttekase (45 kcal) met 50 gram bramen (25 kcal) en 50 gram frambozen (35 kcal) en een theelepel honing (30 kcal).

Zoute trek

Een plotselinge trek in chips of patat kan voortkomen uit een mineralentekort. Het eten van zout verhoogt je calciumlevel (tijdelijk) waardoor het probleem lijkt opgelost. Dierenstudies hebben echter uitgewezen dat een tekort aan potassium, calcium en ijzer kan leiden tot trek in zout. Een patatje gaat dit probleem op de langer termijn natuurlijk niet oplossen.

 • 25 pistache nootjes (100 kcal)
 • roerei van 2 eiwitten (30 kcal) (eigeel = vetste deel van het ei) op een volkoren boterham (80 kcal)
 • Een halve komkommer met 3 eetlepels hummus (98 kcal)
 • 100 gram gerookte zalm = 200 kcal eventueel op 2 rijstwafels (40 kcal)
 • Twee tomaten (28 kcal) met een kwart light mozarella (55kcal) met wat druppels balsamicoazijn en basilicum
 • Een kleine tortilla (30gr) met light roomkaas (20 kcal) en twee plakjes kalkoenfilet (23 kcal) en wat peper en zout
 • Snijd een hardgekookt eitje doormidden, verwijder het eigeel  en vul de eitjes met zelfgemaakte guacemole
 • Of prak een gekookt eitje met 1/2 eetl halvanaise, 1/2 eetl magere yoghurt en een theelepel kerriepoeder voor een light eiersalade
 • 25 zoute sticks (100 kcal)
 • 10 olijven (30 kcal) en 3 plakjes rauwe ham (60 kcal)
 • 2 blokjes feta (70 kcal) verkruimeld over een halve in reepjes gesneden paprika (10 kcal)

Pittige trek

Wanneer je lichaam moeite heeft af te koelen kan een trek in spicy eten ontstaan. Een hete curry maakt dat je gaat zweten en op die manier koelt het lichaam af.personal plus personal training - gezonde snacks

 • 100 gram garnalen (100 kcal) geroerbakt met knoflook en chilipeper
 • Geroosterde kikkerwerwten (laat een blikje kikkererwten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verspreid ze op een ovenplaat (op bakpapier is handig) en bestrooi ze met knoflook-, paprika of chilipoeder en wat zout. Bak ze 20 minuten op 200 graden, laat ze afkoelen en bak ze vervolgens nog 10 minuten tot ze knapperig zijn.

Meer lezen? Kijk hier voor gezonde toetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s