Vitaminepillen écht nodig?

Eigenlijk zou je per dag zo’n 200 gram groente en 2 stuks fruit moeten eten. Das best veel en aangezien het ook best lastig is om echt gevarieerd te eten zou het zomaar kunnen dat je te weinig van bepaalde vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Of te veel, ook echt niet goed. Lees hier waar je op moet letten als het om vitamines gaat.

Laat je niet gek maken

De supermarkt ligt vol met schijnbaar gezonde spullen die helaas niets bijdragen aan je gezondheid. Neem Sourcy Vitamin Water. De vrolijk gekleurde flesjes van de producent van Coca Cola lijken een gezonde aanvulling op je dieet maar schijn bedriegt. Organisaties als de Consumentenbond en Foodwatch wijzen op de misleiding van bijvoorbeeld het flesje met de smaak Sinaasappel Calemansi: niet alleen krijg je per glas zo’n 2 suikerklontjes binnen, de toegevoegde vitaminen C en B5 doen weinig voor je gezondheid. Een tekort aan deze stofjes treed zelden op, en een extra hoeveelheid innemen heeft geen bewezen gezondheidseffect. Een flesje water en een appel doen meer goeds voor je. (en diepvriesproducten zijn ook een prima optie)

Ben je een risicogroep?

Er zijn natuurlijk ook zat vitamines waarbij je een tekort wel degelijk merkt. Als vegetariër loop je – doordat je geen dierlijke producten eet waar vetten in zitten – verhoogd risico op een tekort aan vitamine A waardoor je last kunt krijgen van nachtblindheid of vermoeidheid. Ben je in verwachting of menstrueer je heftig behoor je tot de risicogroep voor een ijzer tekort; een slap gevoel, concentratiestoornissen en hoofdpijn kunnen hieruit resulteren. Kom je weinig buiten of heb je een donkere huidskleur? Dan loop je vergroot risico op een vitamine D tekort.

vitaminsOverdrijf niet

Voor niet alle vitamines geld dat je een overschot gewoon weer uit plast. Een overschot aan vitamine D (zit in eieren, melkproducten en vis) bijvoorbeeld kan leiden tot een vernauwing van de slagaders en nierbeschadigingen. Een overschot aan vitamine C kan leiden tot nierstenen. Extra vitamine K kan voor mensen die antistollingsmiddelen gebruiken gevaarlijk zijn. Bepaalde kruiden zoals valeriaan en sint janskruid kunnen reageren op (zonder recept te verkrijgen) geneesmiddelen. Recent onderzoek naar het gebruik van supplementen bij oudere vrouwen wees uit dat wanneer men supplementen innam terwijl er geen tekort aan de stof was waargenomen, dit een averechts effect op de gezondheid sorteerde. De vrouwen kregen door de supplementen juist meer kans vroegtijdig de overlijden. Raadpleeg dus altijd een arts of deskudige voordat je aan het slikken slaat.

 

Mursu, J., et al (2011) Dietary Supplements and Mortality Rate in Older WomenThe Iowa Women's HealthStudy. Arch Intern Med. 2011;171(18):1625-1633. van Geel, A., Hermans, J. (2014). Voeding en sport. Consumentenbond.nl, foodwatch.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s