Is koffie (on)gezond?

Jaarlijks slaan we per persoon zo’n 147 liter koffie achterover, zo’n drie koppen per dag. We mogen dan bekend staan als koffieleuten, dit is nog niets vergeleken met Finland waar ze gemiddeld 5,4 kopjes per dag weg slurpen. Ondanks dat koffie een oppeppend effect heeft zit er – hoe fijn – geen enkele kilocalorie in, het is de cafeïne die dat voor elkaar krijgt. Een kopje filterkoffie bevat gemiddeld zo’n 85 mg maar dit hangt natuurlijk af van hoe sterk je m zet.

(On)gezond?

Naar het (on)gezondheidsgehalte van koffie zijn vreselijk veel studies verricht. Een algemeen advies over de maximaal in te nemen hoeveelheid is niet te geven maar een review van alle onderzoekdata heeft aangetoond dat een cafeïne-inname tot 40 mg per dag geen schadelijke effecten heeft. Bij een Hollands bakkie dan, ongefilterde koffie (zoals de Turkse variant of cafetiére koffie) kan het cholesterolgehalte verhogen. Dit zit ‘m in de stofjes cafestol en kahweol die in koffieolie zitten en die bij sommige zetmethoden in de koffie terecht komen. Verder verhoogt koffie (cafeïne) wel degelijk de bloeddruk gedurende korte tijd, maar binnen een paar uur na de inname zakt dit weer. Bij het drinken van een normale hoeveelheid koffie hoeft dit geen probleem te zijn.

En die cafeïne heeft ook zo zijn voordelen. Zo zit er in 1 kopje koffie niet alleen genoeg om je voor (ongeveer) 5 uur een alert gevoel te geven, koffie zit ook vol antioxidanten, verlaagt het risico op diabetes koffie gezond 3type 2 en Parkingson, verhoogt je stofwisseling en verminderd je eetlust. Mannen die koffie drinken lijken minder kans op prostaatkanker te hebben dan mannen die dit niet doen en er is naar aanleiding van een aantal onderzoeken gesuggereerd dat koffie een rol kan spelen in de bescherming van dikke darm kanker.

De werking van cafeine

Waarom je van koffie weer fit lijkt te worden? Cafeïne wordt al in de maag door het lichaam opgenomen waarna het zorgt voor de activering van een aantal hormonen; adrenaline, dopamine en cortisol. Dit zijn dezelfde hormonen die vrijkomen wanneer iemand stress ervaart, ze zorgen ervoor dat ons lichaam in de zogenaamde ‘flight or fight’ modus komt. De toename van adrenaline zorgt ervoor dat vetcellen gemakkelijker hun inhoud vrijgeven zodat onze spieren het kunnen gebruiken als brandstof. Ook voor sporters lijken er daarom voordelen aan koffie te kleven. Uit onderzoek van het American College of Sports Medicine (ACSM) is gebleken dat wie een uur voor het duursporten twee kopjes koffie drinkt het uithoudingsvermogen vergroot.

Nadelen van koffie

Na al dit goede nieuws kan een kleine kanttekening niet uitblijven; koffie drinken heeft ook zeker nadelen. Belangrijke negatieve effecten lijken van toepassing te zijn op de aanmaak van melatonine, een stofje dat belangrijk is voor een gezond slaapritme. Cafeïne zou nervositeit en angststoornissen op kunnen wekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De toename van cortisol lijkt te kunnen leiden tot hartkloppingen. De  afweging is aan jou!

Fabels over koffie drinken

Wat koffie niét doet is ontnuchterend werken na alcoholgebruik. Je promillage alcohol in je bloed wordt er echt niet minder door. Koffie werkt ook niet vochtafdrijvend. Cafeïne zorgt weliswaar voor een snellere uitscheiding van vocht, het zorgt er niet voor dat er méér vocht wordt afgescheiden. Een normale hoeveelheid koffie (tot 5 koppen per dag) heeft geen nadelig effect op de vochtbalans en deze koppen mogen dus gewoon worden meegeteld als drank om aan de aanbevolen hoeveelheid 2 liter vocht te komen.

http://www.acsm.org/docs/current-comments/caffeineandexercise.pdf / The Men’s Health big book of food and nutrition, J. Hoffman, R. Jay et al / Effect of nutritionally enriched coffee consumption on aerobic and anaerobic exercise performance, Journal of Strength and Conditioning research, may 2007 / Dresch, M. (2013) Gezonde Voeding, AALO opleidingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s