Aankomen in gewicht

Ondergewicht krijgt vandaag de dag helaas niet zoveel aandacht maar is voor veel mensen een serieus probleem. Als mensen met een snelle stofwisseling fanatiek gaan sporten vallen ze vaak snel af, daarnaast is er ook een groep mensen die ook zonder veel te sporten een heel laag gewicht heeft.

Alhoewel magere mensen vaak fit overkomen hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Zo kan ondergewicht leiden tot botontkalking, problemen met hart- en bloedvaten en hormoonafwijkingen en komen ook aandoeningen als een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en osteoporose bij magere mensen voor. Een slagroomkuur is dus nooit de oplossing.

Eetpatroon

Allereerst is het handig te kijken naar je eetpatroon. Vaak dénken mensen genoeg te eten maar vaak overschatten mensen hun energie-inname. Vooral bij een onregelmatig leven of wanneer er veel gesport wordt kan de energiebehoefte gewoon heel groot zijn. Houd dus een paar dagen een eetdagboek bij en voer alles wat je gegeten hebt in, in een calorieëntabel of leg het voor aan een voedingsconsulent. Op die manier kun je bekijken of je soms minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt.

Omdat je simpelweg afvalt wanneer je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt is het waarschijnlijk dat je te weinig (goede producten) eet. Wat tips om hieraan te werken:

  • Ondanks dat je de extra energie goed kunt gebruiken kun je beter niet te vet eten. Vet eten remt de eetlust, en dat was nu net niet de bedoeling.
  • Friszure voedingsstoffen stimuleren de eetlust: een glas vers vruchtensap, tomatensap of wat vers fruit bij de maaltijd (zo smaakt ananas of mango heerlijk bij kip in pindasaus en gaat een augurk prima door een salade of bij een lekker stukje vlees)
  • Zorg voor wat verschillende gerechten en varieer daarbij met zoete en hartige gerechten en warme en koude items (mensen eten niet voor niets meer wanneer ze van een buffet eten). Een gevulde tortilla met daarbij guacamole, een gegrilde maiskolf of een gevulde zoete paprika bijvoorbeeld. Wanneer je op 1 dag meerdere tortilla’s en gevulde paprika’s maakt kun je de rest invriezen en heb je altijd iets makkelijks in de diepvries.

Calorierijk ontbijt

calorierijke ontbijt

Er zit best veel verschil in verschillende soorten kwark en yoghurt. Volle kwark bevat bijvoorbeeld ongeveer drie maal zoveel kilocalorieën als magere yoghurt. Noten zijn ontzettend calorierijk maar als je die inmiddels zat bent zijn er gelukkig zat andere alternatieven om je ontbijtje up te graden; pompoenpitten,  zonnebloempitten of lijnzaad bijvoorbeeld. Kan ook allemaal prima als extraatje door een salade trouwens. Ook brood met gebakken ei is een lekkere start om mee af te wisselen.

Calorierijke Lunch

calorierijke lunch

Ook hier gaat het weer grotendeels om extraatjes die je kunt toevoegen om net wat meer kilocalorieën binnen te krijgen. Beleg een boterham met kipfilet eens met extra avocado of plakjes gekookt ei, of smeer er een laagje hummus of pesto overheen. Pesto is ook heerlijk op een tosti trouwens. Verder zie je hierboven dat een mueslibol (lekker met kaas) veel meer calorieën bevat dan een gewone boterham, en ook een volkoren- of spelteierkoek kan prima als vervanger van een boterham.

Avondeten

calorierijke avondeten

Ook hier geld weer dat er grote verschillen zitten tussen dezelfde soorten voedingsmiddelen. Een tortillawrap (liefst natuurlijk meergranen of volkoren) bevat meer dan twee keer zoveel calorieën dan dezelfde hoeveelheid zilvervliesrijst. Veel vissoorten bevatten goede vetten en zijn daarmee erg calorierijk; makreel, haring of zalm bijvoorbeeld. Een opscheplepel aardappelen bevat 51 calorieën terwijl dezelfde opscheplepel pasta (ook liefst de volkoren variant) voor 94 calorieën zorgt. Een bakje (liefst zelfgemaakte) appelmoes zorgt voor 54 calorieën extra en het verschil tussen een opscheplepel prei (15 kcal) en een opscheplepel linzen of bruine bonen is ook vrij groot (69 en 88 kcal). Als je als extraatje een kleine rauwkostsalade maakt kunnen hier weer mooi zaden, pitten en plakjes gekookt ei doorheen.

Dranken

Als laatste nog drankjes. Frisdrank zit hoog in calorieën maar is niet bepaald een gezonde keuze. Als je water en thee zat wordt zijn zuivel en smoothy’s ideaal. Zuivel en fruit zit beide vol (natuurlijk) suiker en op die manier sla je gemakkelijk wat extra calorieën achterover!

calorierijke drankjes en fruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s