Voorbereiden op obstacle run

Rennen, springen, klimmen, door de modder banjeren en even alles uit de kast halen wat je in huis hebt; obstacle runs zijn hot!! En ze zijn niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook een gaaf doel om een zomer lang naar toe te werken. Maar hoe doe je dat?

Lange termijn planning

Uithoudingsvermogen De afstand van obstacle runs varieert van 5 tot 42 km, het lijkt dus een open deur maar zorg dat het hardlopen geen breekpunt wordt! Begin optijd zodat je het hardlopen rustig kunt opbouwen; erg belangrijk om blessures te voorkomen. Lees hier meer over beginnen met hardlopen.

Kracht Naast uithoudingsvermogen is spierkracht ontzettend handig om al die obstakels fatsoenlijk te kunnen nemen. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden die een beeld geven van die obstakels; in touwen klimmen, aan touwen slingeren, tijgeren, jezelf optrekken om over hoge obstakels heen te komen, monkey bar ladders (waar je hangend aan een ladder de overkant dumbbell2moet halen), trappen en bergen beklimmen en jezelf door dikke modder begeven om maar wat voorbeelden te noemen. Veel organisatoren raden bootcamplessen aan omdat die kracht en uithoudingsvermogen combineren. Mocht je dat niets vinden duik je gewoon een sportschool in en vertel de instructeur waar je voor wilt trainen.

One day before

Voeding Wat je de dag voor de obstacle run eet bepaald in grote mate de hoeveelheid energie die je tijdens je op de dag zelf zult hebben. Koolhydraten zijn hierbij erg belangrijk: in je lichaam worden deze omgezet in glycogen wat weer wordt opgeslagen in je spieren. Tijdens het sporten halen je spieren daar hun ‘energie’  vandaan. Je zou dus kunnen denken aan een ontbijt van havermout of muesli met melk of yoghurt. Tussen de middag volkorenbrood belegd met kipfilet en/of hummus (rijk aan eiwitten waar je spieren ook gek op zijn) of een warme lunch met aardappelen, groenten en vlees en ‘s-avonds een volkorenpasta met gehakt en tomatensaus. Zorg dat je de dag(en) voor de race voldoende blijft drinken; 1,5 tot 2 liter per dag (en bij warm weer meer!).

Race day

Kleding Bedenk vast wat je aan wilt trekken. Het beste zijn strakke maar comfortabele kledingstukken van sneldrogend materiaal; een hardloop- of fitnessbroek is dus perfect. Veel obstacle runs laten de deelnemers door water of dikke modder banjeren en wijde kleding zorgt dan voor veel weerstand. Door voor sportmateriaal te kiezen droogt je kleding snel waardoor je niet zo snel af zult koelen. Als het niet te warm is lijkt een lange broek daarnaast de nodige bescherming te bieden tegen eventuele schaafwondjes. Een shirt met lange mouwen lijkt dus ook niet onverstandig en handschoenen zijn een optie als je je handen enigszins toonbaar te houden.

Kleding van katoen is echt af te raden, als dit nat wordt wordt het zwaar wat je bewegingsvrijheid belemmert. Het droogt ook heel langzaam waardoor je het koud kunt krijgen en bovenop al deze ellende kan het gaan schuren.

Schoenen Omdat de meeste obstacle runs hun deelnemers door water en modder sturen kan het geen kwaad oude sportschoenen te gebruiken. Zorg alleen wel dat je er nog normaal op kunt lopen, 10 km is een aardig eind zonder vering om maar wat te noemen. Er zijn trouwens speciale schoenen te verkrijgen die extra grip beloven. Een goed idee maar dan moet het wel echt je hobby zijn! 🙂 En en laatste tip: zorg dat je schoenveters goed gestrikt zijn, niets zo irritant als in dikke modder naar je verloren schoen zoeken!

Voeding Op de dag van de race is het zaak goed te zorgen voor je bloedsuikerspiegel: deze mag niet te hoog en niet te laag zijn. Er wordt aangeraden de laatste maaltijd voor de race zo’n 2 tot 4 uur van te voren te gebruiken, zo ligt je maaltijd niet meer zo zwaar op de maag als je begint te lopen. Om de run niet met een hongerklop te moeten doorstaan kun je 1 tot 2 uur voor de race een kleine snack met liefst veel koolhydraten nemen, een banaan, mueslireep of boterham met appelstroop bijvoorbeeld. Zorg verder dat je genoeg gedronken hebt, maar drink de laatste 1,5 uur voor de race niet meer teveel om te voorkomen dat je last krijgt van een klotsende buik. Kijk hier voor meer info over eten voor een race. Zo moet het gaat lukken!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s