Dé fitness training bij weinig tijd

Hier istie dan eindelijk: de zomer!! En mocht je al vanaf de winter bezig zijn met een strandproof lichaam, het is natuurlijk zaak dit lichaam zo te houden! Niet altijd even makkelijk met die ladingen barbeques, feestjes en andere verplichtingen, bij deze een manier van trainen om ook bij weinig tijd fit te blijven!

Tabata training

Een tabata training bestaat uit een opeenvolging van cardio-oefeningen die je steeds 20 seconden uitvoert waarna je 10 seconden rust neemt. De training is ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata met oog op het trainen van olympische schaatsers. Hij zette – bij wijze van experiment – 2 groepen sporters aan het werk. De 1e groep trainde zes weken lang, vijf dagen per week één uur per dag op een gemiddeld intensiteitsniveau. De 2e groep trainde zes weken lang vier dagen per week gedurende 4 minuten en 20 seconden op een hoog intensiteitsniveau. Wat bleek? Groep 1 was qua conditie verbeterd maar vertoonden geen verbetering op spierniveau. Groep 2 liet een verbetering zien op spierniveau en verbeterde daarnaast hun conditie met wel 28%.

De praktijk

De American Council on Exercise  noemt deze manier van trainen “een snelle, ultra-effectieve manier is om je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren” aldus Woman’s Health. De 20 seconden moeten wel zo inspannend mogelijk zijn: ga zo hard als je lichaam toelaat maar forceer niets en luister goed naar je lichaam. Een voorbeeld? Doe gedurende 20 seconden zoveel mogelijk squats en rust hierna 10 seconden uit. Herhaal dit 6 tot 8 keer (een set duurt dus maximaal 4 minuten). Doordat je lichaam weer verder gaat met squats voordat de spieren helemaal hersteld zijn is deze manier van trainen ontzettend intensief en ook niet voor beginners weggelegd. Zorg dat je de techniek perfect beheerst zodat je jezelf niet aan een blessure helpt. Heb je echt weinig tijd? Kies dat voor 1 compound oefening die meerdere spiergroepen tegelijk trainen:

  • pushups
  • deadlifts
  • rows

Heb je meer tijd? Doe dan 4 setjes tabata. Voor een workout van 20 minuten werk je het volgende lijstje af:

tabata training

Bronnen: Woman'sHealth.com, menshealth.com

Een gedachte over “Dé fitness training bij weinig tijd

  1. Ik zet altijd een tabata interval training in tijdens m’n cardio dagen 👌🏻 Het is echt veel efficiënter dan steady saai threadmill.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s