Waarom biologische voeding?

Biologische producten, het klinkt top maar echt overtuigd lijkt Nederland nog niet te zijn. TNS Nipo zag na onderzoek dat vier op de tien Nederlanders neigt naar biologisch eten, maar dat van gewoontegedrag nog lang geen sprake is. Nu zou slechts 20% van de huishoudens biologisch eten. Bij deze wat info voor iedereen die twijfelt aan de zin of onzin van biologische voeding.

Te duur

De prijs van biologisch voedsel lijkt de grootste drempel te zijn. Biologische producten zijn vaak duurder dan gewone producten omdat ze met meer zorg of ruimte verkregen worden. Een biologische kip heeft meer leefruimte, leeft langer en krijgt beter voer dan een gewone kip en kost de boer dus meer tijd en geld. Biologische groenten worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen waardoor onkruid machinaal of handmatig verwijderd moet worden. Dit kost tijd en dus ook geld. Zo’n  81% van de ondervraagden voor bovenstaand onderzoek gaf aan vaker voor biologisch te kiezen als de prijs lager zou zijn.

Pesticiden

Maar hoe erg zouden die bestrijdingsmiddelen dan zijn? In Amerika ondervroegen wetenschappers 4.466 proefpersonen over hun (biologische) eetgedrag en onderzochten daarna hun urine. Wat bleek? Bij mensen die veel biologisch fruit en groenten aten waren minder pesticiden te vinden dan mensen die ‘gewone’ fruit en groenten aten. Wel 65% minder, een aanzienlijk verschil dus. Alhoewel vermoed wordt dat deze stofjes – zoals bijvoorbeeld organofosforverbindingen – schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid (met name de gezondheid van kleine kinderen) loop je gelukkig echt geen onacceptabel groot risico wanneer je niet-biologische producten koopt. Zoals te verwachten vallen de gemeten waarden binnen de toegestane grenzen. Critici stellen echter wel dat deze te soepel zijn…

Dirty dozen

Mocht je je een beetje zorgen maken maar niet direct over willen of kunnen schakelen naar een volledig biologisch boodschappenmandje is er inmiddels een zogenoemde ‘dirty dozen’ lijst opgesteld met 12 producten die het meest vervuild zijn. Laat deze dus liggen, of kies de biologische variant:

dirty dozen

www.tns-nipo.com/nieuws/nieuwsberichten/biologisch-nog-niet-voor-alle-nederlanders-even-l/ / Curl, C.L et al (2015) Estimating Pesticide Exposure from Dietary Intake and Organic Food Choices: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Retrieved from http://www.ehponline.org

Een gedachte over “Waarom biologische voeding?

  1. Ik zal eerlijk zijn ik heb mijn bedenkingen mijn vraagtekens bij bio. Als je de tekst leest en soms merkt de afkomst vraag ik me wel af is het wel bio of betaal je voor het label.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s