Gezonde kindertussendoortjes

Mocht je zelf een beetje op je voeding letten, dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat etiketten je zo nu en dan flink om de tuin leiden. Helaas maken fabrikanten geen onderscheid tussen ‘volwassen’ producten en voeding voor kindertjes en kindertussendoortjes blijken – hoe belangrijk ze ook zijn voor je opgroeiende oogappel – ook vaak flinke dikmakers.

Grootte

De consumentenbond stelt in een artikel van begin dit jaar aan de kaak dat kindertussendoortjes vaak té groot zijn voor de hummeltjes en ook niet erg gezond zijn. Ze pleiten voor kleinere verpakkingen en betere samenstelling van de snacks, want onderzoek onder 20 kinderkoekjes toonde aan dat kinderen vaak beter af zijn met ‘volwassen’ snacks. Het gemiddelde gezonde babytussendoortjeskindertussendoortje bevatte volgens de verpakking zo’n 90 tot 100 calorieën terwijl er in een speculaasje of bastognekoek maar 60 calorieën te vinden zijn. Ter vergelijking: het voedingscentrum raadt aan kinderen per dag voor zo’n 100 kcal aan tussendoortjes te geven.

Samenstelling

Ook de samenstelling leidt soms flink om de tuin; zo bevatten Jumbo Yoghurtrozijntjes slechts 1% yoghurtpoeder (!) en bestaan ze voor de helft uit de coating die gemaakt is van suiker en olie. Dinosaurus melkchocoladekoekjes van Lotus komen ook niet lekker uit de bus; ze zitten per 3 verpakt (dat zijn samen 4 klontjes suiker) en per stuk zijn ze goed voor 95 calorieën.

De BioKornkoekjes lijken een prima alternatief omdat er geen suiker op de ingredientenlijst staat, maar laat je niet in de luren leggen: druivensapconcentraat is ook gewoon suiker. In één portie van 116 calorieen zit anderhalf klontje. Dat is dan wel weer weinig in vergelijking met de Peijnenburg Sprookjesboom-ontbijtkoekreep die wel 3,5 klontjes suiker bevat en die daarmee meer calorieën bevat dan de gewone variant voor volwassenen. Kinderen worden hierbij ook nog eens gelokt met Efteling items die gespaard kunnen worden. Jumbo Koekhappers lijken (qua portiegrootte) prima te zijn, één portie is daar slechts 13 gram.

Gezondheidsclaims

Geloof dus niet alles wat op de doos staat. Bij de Hipp babykoekjes is dat niet zo lastig, deze claimen namelijk dat ze worden aanbevolen om het doorkomen van tandjes te bevorderen?! Best gek, zeker als je ziet dat ze voor bijna een kwart uit suiker bestaan wat het bederf van deze net doorgekomen tanden juist bevordert.

Wat dan wel?

Het is een beetje een open deur maar houd het simpel; een boterham, schaaltje yoghurt of fruit bevat minder onnodig toegevoegde kleur- en smaakstoffen, suiker en e-nummers dan de hierboven beschreven voorverpakte koekjes. En gelukkig wees de test van de consumentenbond ook wat prima alternatieven uit: Snack-a-Jacks van Quaker bevatten per rijstwafel slechts 27 kilocalorieën en maar weinig suiker. De Happers van Peijnenburg bevatten relatief weinig verzadigd vet en zout. De Mueslireep van Ravensbergen was volgens de Consumentenbond de beste koop met een lage prijs van 93 eurocent en het lage gehalte verzadigd vet en zout. Verder zijn er op internet wat kleinere alternatieven te vinden (die je wel online moet bestellen) zoals de koekjes van Billy’s Farm of Foodcheck. En weet je er meer? Laat het even weten!

http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/kinderkoekjes-te-groot.aspx / www.foodwatch.org/nl http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/kindertussendoortjes-vaak-te-groot-en-ongezond/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s