Waarom suiker zo ongezond is

Dat – geraffineerde – suiker niet gezond is moge inmiddels duidelijk zijn. Voor eenieder die hier nog niet zoveel vanaf weet nog even wat feitjes op een rij:

Tafelsuiker is niet natuurlijk

Alle bruikbare voedingsstoffen die ooit in de suikerbiet zaten zijn in het proces om tot mooie witte kristalsuiker te komen weggefilterd. Er is niets natuurlijks meer aan. Bij de verwerking van suiker door je lichaam zijn echter wel degelijk vitaminen, mineralen en vezels nodig, maar omdat suiker deze stoffen niet levert worden deze stoffen uit andere cellen binnen het lichaam gehaald. Zonde want deze stoffen kunnen voor betere doeleinden gebruikt worden: je immuunsysteem bijvoorbeeld.

Geraffineerde suiker zorgt voor dip

Ook voor de energie heb je suikerrijke producten niet nodig. Ondanks dat het soms lijkt of je een enorme boost krijgt van een stuk appeltaart of chocola rommelt die zoetigheid alleen maar met je bloedsuikerspiegel. Een klein beetje achtergrond info: wanneer je voedsel wordt verteerd worden koolhydraten (dit zijn suikers) afgebroken tot glucosemoleculen. Deze worden opgenomen in het bloed, het bloed vervoert glucose naar de cellen en daar wordt het daadwerkelijk omgezet naar de energie die we nodig hebben.Je lichaam wil deze spiegel zo stabiel mogelijk houden en maakt insuline aan om hierbij te helpen. Het eten van bewerkte suiker (snelle koolhydraten) zorgt voor enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel waardoor je je juist slaperig gaat voelen (de after-dinner-dip klinkt vast bekend?) Complexe of langzame koolhydraten zoals volkoren producten, peulvruchten en groente worden juist langzaam opgenomen in je lichaam en veroorzaken geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Naast dat suikerrijke producten dus zorgen voor heftige schommelingen in je bloedsuikerspiegel raakt je lichaam er in zijn geheel van van de leg. Als je systematisch teveel suiker eet raakt je insulineproductie in de war, en loop je risico dat je lichaam er ongevoelig voor raakt. Dit kan weer leiden tot diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekten. Ellende dus.

Misleidende etiketten

Maar voor iedereen die een beetje op zijn suikerinname wil letten even een eye-opener: een etiket lezen moet met militaire preciezie! Neem om te beginnen al de vele namen die suiker kan hebben: glucose, fructose, dextrose, lactose, maltose en sucrose zijn hier maar een paar voorbeelden van. De organisatie Foodwatch is bezig met campagnes om mensen te waarschuwen voor valse claims en loze beloften en bij deze staan ze ook hier even in de spotlights. Zo noemt Foodwatch als voorbeeld Peijnenburg Complete Start Vezels. Peijnenburg zou beweren dat dit product een verantwoord ontbijt is maar Foodwatch weet te melden dat het product voor ongeveer 30% uit suiker bestaat! Het eerste ingrediënt (wat altijd het grootste bestandsdeel van het product is) is inderdaad glucose-fructosestroop. Suiker dus. Hieronder nog wat voorbeelden:

liga continue ongezond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

suikers op etiketten

 

Sharon S Elliott, S.S., Keim, N.L., Stern, J.S.,  Teff, K. & Havel, P.J. Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome1,2,3 The American Journal of Clinical nutrition(2002) / www.foodwatch.org/nl
 

2 gedachtes over “Waarom suiker zo ongezond is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s