Onderhoud bij veroudering

Wijsheid komt met de jaren, maar helaas geldt hetzelfde voor gebreken. Gelukkig is er tegenwoordig een hoop wat je kunt doen om zo goed mogelijk oud te worden, maar een beetje kennis van zaken is daarbij wel zo makkelijk.

Wees lief voor je spieren

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je niet zou sporten, je spiermassa elk jaar met zo’n 0.5 tot 2% afneemt? Geen wonder dat je tachtigjarigen zo weinig sprintjes ziet trekken. Sporten – en dan met name krachttraining – helpt je een gezond spierpercentage te behouden. Niet alleen praktisch voor het sjouwen van boodschappen en het optillen van een kleinkind maar ook fijn om de stofwisseling hoog te houden. Helaas betekent de afname van spiermassa ook een verlies van spierkracht in ‘onvrijwillige’ spieren zoals spieren van het oog waardoor het moeilijk wordt ‘in te zoomen’ op voorwerpen dichtbij. Hier is dan weer weinig tegen te doen, maar ook het hart pompt op hoge leeftijd minder krachtig waardoor het lichaam minder efficiënt werkt en het hart is dan weer wel goed te trainen.

Naast de kwaliteit van de spieren zijn er talloze andere weefsels die door de jaren heen verslappen, slijten of verminderen qua functie.

De huid verslapt bijvoorbeeld door de afbraak van collageenvezels die werken als een soort lijm die alles bij elkaar houdt. Deze afbraak is onontkomelijk maar wordt versneld door blootstelling aan UV straling, sigarettenrook en verkeerde voeding.

Aderen worden met de jaren stijver, en hoe stijver ze worden hoe meer druk er op komt te staan. Deze mogelijke verhoogde bloeddruk wordt bij vrouwen verder in de hand gewerkt door de verminderde aanmaak van het hormoon oestrogeen. Dit stofje heeft een positief effect op de verwerking van vetten in ons lichaam. Wanneer dit voordeel wegvalt zullen vetten ons lichaam minder snel verlaten waardoor de kans op hart- en vaatziekten stijgt. Wat je hiertegen kunt doen? Een gezond gewicht nastreven, niet roken, gezond eten en sporten.

Dat gezonde eten blijft terugkomen en lijkt zo’n cliche, maar zeker wanneer je weet dat ook je darmwand bij het ouder worden aan elasticiteit verliest lijkt het geen overbodig advies. De vertering van voedingsstoffen gaat hierdoor langzamer en je darmen worden ook nog eens minder goed in het filteren van vitamines en mineralen. Er gaat meer verloren dan je denkt dus wat extra groente en fruit eten kan zeker geen kwaad. Vezels bespoedigen de stoelgang en vitamines kun je prima gebruiken omdat ook het immuunsysteem op hogere leeftijd wat steekjes laat vallen. De eerste beschermingsmechanismen van het lichaam worden zwakker: de huid wordt kwetsbaarder waardoor deze sneller beschadigd én deze minder vitamine D opneemt. Oudere longen zijn vatbaarder voor infecties en bovendien heeft het immuunsysteem op late leeftijd de neiging overgestimuleerd te raken, dit fenomeen wordt ‘inflamm-ageing’ genoemd en wordt gelinkt aan diverse chronische aandoeningen.

WAAROM?

Dringt de vraag ‘WAAROM’ zich aan je op? Het antwoord is best simpel. Door steeds opeenvolgende celdelingen gaan cellen slijten en maken ze foutjes. Nadat je jezelf hebt voortgeplant ben je een soort van overbodig geworden, het lichaam heeft zijn taak volbracht zo meent de evolutieleer. Gelukkig is er met de enorme groep ouderen van tegenwoordig (in 2050 zal 25% van de bevolking 65+’er zijn) een enorme interesse in ‘gezond oud worden’ en zal er de komende jaren genoeg tips gepubliceerd worden. Wordt vervolgd.

Bronnen: Blazer, D.G., Steffens, D.C. & Busse, E.W. (2007) Essentials of Geriatric Psychiatry / Psychogerontology, digitaal werkboek OU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s