Snacken zonder schuldgevoel

Het nieuwe jaar is weer begonnen dus er is een grote kans dat je minder wilt snoepen. Gelukkig betekent dat niet dat je avond aan avond appels weg hoeft te knagen, er zijn zat andere lekkere opties waar je je echt niet slecht over hoeft te voelen. Soms is de oplossing zelfs zo simpel als even een etiket lezen.

De slechtste keuzes

Zo meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat het ene zoutje het andere nog niet is. Ze onderzochten maar liefst 224 verschillende soorten borrel- en cocktailnootjes, chips , kroepoek, bladerdeeghapjes en zoute koekjes op het vetgehalte en de vetzuursamenstelling (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetzuren). Het onderzoek wees uit dat er vaak grote verschillen bestaan in de samenstelling van ogenschijnlijk dezelfde producten. Met name binnen de verschillende soorten tortillachips en bladerdeeghapjes waren er grote verschillen te zien. De kant en klare bladerdeegbolletjes kun je hoe dan ook beter links laten liggen, deze bevatten gemiddeld verreweg het meeste vet (47,4%). Als je voor chips gaat kun je het beste tortillachips in de wagen gooien, deze bevatten van de chips soorten het minste vet (20,3%). Waar je verder niet eens naar zou moeten kijken zijn borrelnootjes, deze bevatten per handje (!) zo’n 540 calorieën.

Wat kan dan wel?

Er blijft genoeg over. Qua nootjes kun je het beste voor pistachenootjes gaan. Niet alleen duurt het even voordat je een handje gepeld hebt, ze bevatten daarnaast aardig wat vezels (3 gram per handje) wat je een vol gevoel geeft en ze lijken ook nog eens cholesterolverlagend te werken. Een aantal andere prima opties:

gezondesnack tomaat10 cherrytomaatjes bevatten slechts 30 calorieën. Hetzelfde aantal wat in 4 wortelen zit. Allebei lekker met een klein beetje van een knoflookdip op yoghurtbasis of hummus wat per 15 gram ook maar 30 calorieën telt.

183

Snijd een appel (95 kcal) en 3 walnoten (á 26 kcal) in stukjes, bestrooi het met kaneel en schep het mengsel in een met bakpapier bedekt ovenschaaltje. Zet het schaaltje zo’n 10 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

rijstwafel
V.a. 55
Beleg een rijstwafel (25 kcal) met twee plakjes rookvlees (samen 30kcal), light roomkaas (23kcal) of halvajam (20 kcal) of met een plakje gerookte zalm (46 kcal) en avocado (1/4, 90 kcal)

100

14 amandelen, 22 pistachenootjes

gezonde snack 94 kcal
94
Vul een volkoren pitabroodje met zo’n 15 gram ricotta en leg dit heel even op de grill. Ook  lekker met wat paprika of andere groenten erin.

263

Salade van 100 gram gerookte kipfilet (158 kcal), rucola (8 kcal), komkommer (7 kcal voor 1 opscheplepel), eetlepel olijfolie (90), peper en zout

150

Meng 100 gram bevroren mangostukjes (90 kcal) met het sap van 1 grapefruit (45 kcal) en drie eetlepels magere yoghurt (15 kcal) in een blender tot een heerlijke smoothy

39gezonde snack popcorn

Een handje popcorn (naturel, dus niet de gezoute of gezoete variant)

84

12 ml magere Griekse yoghurt met een eetlepel honing. Griekse yoghurt zit vol eiwitten wat goed is voor je spieren en je langer een vol gevoel geeft.

74

1 kom verse tomatensoep (zonder ballen, en geen tomatencreme soep dus)

gezondesnack kiwi100

Een grote kiwi, in plakjes gesneden en bestrooid met kokosschaafsel

40

Een beschuitje met aardbeien (zonder suiker dan weliswaar)

Lees hier verder voor meer caloriearme snacks en gezonde toetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s