Meer bewegen? Dit moet je weten!

Gaat het vandaag echt gebeuren? Wil je echt fitter de zomer in en ga je vanaf vandaag echt meer bewegen? Bij deze nog wat tips die je zeker gaan helpen!

1. Welke sport kies je?

Het grootste onderscheid dat we qua sporten kunnen maken is dat tussen krachttraining (anaerobe training, de hierbij gebruikte energiesystemen in je spieren hebben geen zuurstof nodig) en conditietraining (aerobe training, het hierbij gebruikte energiesysteem heeft wel zuustof nodig).

Conditietraining
Conditietrainingen versterken het hart en de bloedvaten. Deze training – waaronder bijvoorbeeld lange afstanden lopen valt – laat het lichaam voor een langere periode stevig werken zonder dat je je spieren voelt verzuren. Door op deze manier te bewegen zullen het hart en de longen sneller, harder en efficiënter moeten werken om spieren in heel ons lichaam van zuurstof te voorzien. Dit efficiënter gaan werken van je lichaam betekend dat je conditie omhoog gaat en je minder snel staat te hijgen bovenaan de trap.

Krachttraining
Meer spiermassa daarentegen zorgt ervoor dat de stofwisseling van je lichaam omhoog gaat. Spiermassa is het actieve weefsel van je lichaam en hoe meer je ervan hebt, des te meer calorieën je verbruikt. Ook in rust. Wat vindt je zelf belangrijker? Bedenk je dat voordat je gaat kijken welke sport je kiest. Als je wat onderzoek doet zul je zien dat sporten als lange afstand lopen voor 80% afhankelijk zijn van je aerobe energiesysteem en voor 20% worden beïnvloed door anaerobe energiesystemen. Basketballers zijn juist voor 60% afhankelijk van de anaerobe energiesystemen en voor slechts 40% van het aerobe systeem. Wát je dus traint, daar wordt je lichaam beter in.

new body under construction1. Train héél je lichaam

Veel mensen die van hun buikje af willen verzanden in oneindig veel sit-ups en crunches. Niet doen! Zonde van je tijd. Je lichaam werkt (gelukkig) als één geheel en maakt continu de balans op tussen hoeveel energie er is verbruikt, en hoeveel er door voeding binnen is gekomen. Je lichaam beloont je buikspieren niet door daar als eerste het vet weg te halen. In plaats van honderden sit-ups te doen kun je je tijd beter stoppen in een activiteit die overall veel calorieën verbruikt. Bootcampen bijvoorbeeld (zo’n 400 – 600 kcal/uur), zwemmen (zo’n 500 kcal/uur) of krachttraining (200 – 300 kcal/uur). Krachttraining verbrandt per uur weliswaar minder calorieën dan de eerder genoemde opties maar doordat je lichaam na zo’n zware training meer zuurstof blijft verbruiken om de spieren te herstellen blijft je stofwisseling verhoogd. De wetenschappelijke term hiervoor is excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). Lees meer

2. Vermijd de zogenaamde vetverbrandingsprogramma’s

In elk geval als je serieus gewicht kwijt wilt. Deze programma’s die je tegenkomt op crosstrainers en hometrainers gaan uit van het principe dat een lichaam het meeste vet verbruikt als het op lage intensiteit beweegt. En alhoewel dit in principe klopt, heb je er in de praktijk weinig aan. Wanneer je op rustig tempo beweegt haalt je lichaam zo’n 50 tot 60% van zijn energie uit opgeslagen vet. Zodra het lichaam sneller en/of harder moet bewegen gaat het lichaam andere bronnen van energie aanboren en gebruikt het nog maar voor 15 tot 30% aan vet. Maar doordat je totale energieverbruik bij een intensieve activiteit vele malen hoger ligt dan bij een rustige activiteit zul je hierbij sneller afvallen. Denk maar weer aan die energiebalans. Lees uitgebreide uitleg

Bronnen: OCR level 2 course in Teaching Exercise, Fox, E.L., Bowers, R.W. et al (2001) Fysiologie voor lichamelijke opvoeding, sport en revalidatie

2 gedachtes over “Meer bewegen? Dit moet je weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s