Eerste Hulp Bij Katers

Wanneer je op internet zoekt naar de oplossing voor een kater kom je een enorme hoeveelheid aan – vaak belabberde – informatie tegen. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waaróm er zo weinig bekend is over anti-kater oplossingen?

eerste hulp bij katersOm ethische overwegingen. Men is bang dat een oplossing voor katers mensen aan zal sporen nog meer te drinken. En daar valt weinig tegenin te brengen. Nu zou je zeggen dat moet iedereen toch lekker zelf weten? Dat zou inderdaad kunnen maar het wordt een discussiepunt voor bijvoorbeeld piloten en chirurgen. Want zou een anti-kater pil echt geen effect hebben op iemands reactie-vermogen, of nauwkeurigheid? Voorstanders van een dergelijk anti-kater medicijn noemen juist de enorme kosten die jaarlijks gemaakt worden door uit de hand gelopen drinkpartijen. De precieze cijfers ontbreken maar een recente studie schatte in dat alcoholgerelateerde problemen in de VS jaarlijks voor $150 biljoen aan kosten zorgen.

Maar omdat katers nu eenmaal bestaan nu een klein overzichtje met wat oplossingen die wel een wetenschappelijke achtergrond hebben.

Water drinken bij kater

Een open deur, maar wel een belangrijke deur als het gaat om de preventie van katers: drink vocht! Door alcohol te drinken verliest het lichaam gek genoeg vocht. (lees hier hoe dat werkt) Ons lichaam werkt niet goed als er te weinig vocht voorradig is (lees hier waarom niet) en wil hoe dan ook vocht vrijmaken voor processen in het lichaam. Dit vocht wordt uit de hersenen gehaald wat voor hoofdpijn zorgt. Bovendien zorgt dit er nog op de avond zelf voor dat we dorstiger worden en steeds meer gaan drinken. Een klassiek negatief vicieus cirkeltje dus.

Sportdrank drinken bij kater

Als je het helemaal goed wil doen ga je voor sportdrank. Doordat het lichaam water verliest, raakt het ook elektrolyten (zoals natrium, kalium en chloor) kwijt. Deze stofjes zijn belangrijk voor het lichaam en je kunt ze aanvullen door sportdrankjes of – beter nog – kokoswater te drinken. Eenmaal weer aangevuld helpen elektrolyten je jouw vochtbalans te herstellen. Een kopje kruidenthee werkt ook goed. Van gemberthee is bekend dat het misselijkheid tegengaat en pepermuntthee werkt goed tegen maagpijn. Mocht je echt geen boe of bah kunnen zeggen kunt je het beste een fruitsapje pakken. Fructose zorgt voor energie en de extra vitamines kunnen ook geen kwaad na een uitputtingsslag in de kroeg.

Eet vet vóór de borrel

Krijg je inmiddels trek? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een vette maaltijd bij een kater niet de oplossing. Die zak patat kun je beter vóór een avondje drinken wegwerken omdat vet alcohol absorbeert en op deze manier een gedeelte van de alcohol via het maag-darm stelsel afvoert in plaats van dat het direct in je bloed terecht komt. Vet ná een avondje stappen zou eerder voor misselijkheid zorgen dan voor beterschap. Wat wel werkt?

Anti-kater voedsel

Bananen, spinazie en kiwi’s zitten vol potassium; ook een elektrolyt die we tekort komen door uitdroging. Ze gaan prima samen in een smoothy. Eieren zijn niet voor niets een populair brunch gerecht: ze zitten vol aminozuren zoals taurine wat de lever goed doet, en cysteine wat het stofje acetaldehyde (wat ontstaat als de lever ethanol afbreekt en hoofdpijn veroorzaakt) afbreekt. Snij er wat tomaatjes bij, deze voorzien in antioxidanten die ontstekingen in het lichaam tegengaan, in vitamine C wat je lever goed doet en fructose voor energie. Cafeïne verwijdt de bloedvaten wat ervoor kan zorgen dat hoofdpijn sneller wegtrekt. Kippensoep zit vol sodium, cysteine en vocht en met wat geluk zitten er ook wat groentes in die je goed kunt gebruiken. Wil je het helemaal goed aanpakken kies je misosoep: gefermenteerde miso zou de spijsvertering een boost geven. Mocht dit je allemaal wat tegenstaan is ouderwetse havermout ook een goede optie. Havervlokken zitten tsjokvol vezels, vitamine B complex, magnesium, ijzer en calcium. Door de lage glycemische index geven ze gedoseerd energie af zodat je er weer even tegenaan kunt.

Meer lezen over fabels en feiten m.b.t. alcohol? Lees hier meer

Bronnen: www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/hangover-cures-8-healthy-foods-to-ease-your-symptoms / http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/the-science-of-your-hangover / E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s