kerstknuffels

De Amerikaanse ‘kussen onder de mistletoe’ traditie is zo gek nog niet. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University (VS) kwamen onlangs met bewijs dat we de kerstdagen echt het beste knuffelend door kunnen brengen. Het zou onze gezondheid wonderen doen en we zouden het nieuwe jaar zo op de best mogelijke manier beginnen.

Voor het onderzoek werden 400 mensen ondervraagd over hun persoonlijke conflicten en de hoeveelheid steun die zij ervaarden vanuit hun parnter. Daarna stelden zij de proefpersonen bloot aan een (onschuldig) verkoudheidsvirus en zetten ze hen in quarantaine. Wat bleek nu? De proefpersonen die hadden aangegeven zich het meest gesteund te voelen bij hun partner waren het minst vatbaar voor een infectie. De mate waarin zij knuffelden speelde eveneens een rol: hoemeer er geknuffeld werd, hoe groter het effect op de gezondheid.

ijsberen knuffelKnuffelhormoon

Nog niet overtuigd? Men wist al langer dat het stofje oxytocine wordt aangemaakt bij lichamelijk contact en dit hormoon wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het verzwakt onze natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we ons een stuk socialer opstellen. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en hartslag waardoor knuffelen een positief effect heeft op stress.

 

 

Hodgekiss, A. (2014) Why a hug this Christmas is good for your health: Cuddles relieve stress and protect against infections, study finds. Dailymail.co.uk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s