Hoe overleef je de feestdagen zonder extra kilo’s

Veel fitnesscentrakerst koekjes liggen er verlaten bij deze maand. Met het nieuwe jaar (en goede voornemens) voor de deur hangt menigeen de sportoutfit aan de wilgen: binnenkort een nieuw jaar, nieuwe kansen! Maar voor iedereen die zich in januari niet eerst door de deze maand opgedane vetrolletjes heen wil worstelen een aantal tips om de schade binnen de perken te houden! En geen zorgen de sportoutfit komt er echt niet aan te pas…

Begin de dag met een drankje

Met water dan. Wanneer je ‘s morgens bij het opstaan een halve liter water wegtikt zet je de stofwisseling meteen flink aan het werk. Over deze verhoging van maar liefst 30% wordt bericht in een artikel in het blad The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. De verhoging van je stofwisseling treed binnen 10 minuten op en vermindert pas weer zo’n 90 minuten na je laatste slok. Hoe dit kan? Ons lichaam zou water van kamertemperatuur (zo’n graad of 21) tot onze lichaamstemperatuur moet verwarmen. En dat kost extra energie.

Steek de kachel aan

Met dit bericht kwam het wetenschappelijke tijdschrift Obesity. Uit onderzoek bleek dat mensen die thuis de verwarming graag hoog draaien minder vaak overgewicht hebben dan mensen die hun huis koel houden. Er werd oorspronkelijk gedacht dat een warme huistemperatuur bij zou dragen aan het ontwikkelen van overgewicht. Na het analyseren van de medische gegevens van 100.000 volwassen Britten bleek juist het tegenovergestelde: hogere huistemperaturen (vanaf 23 graden) hingen in de onderzoeksgegevens samen met een lagere hoeveelheid lichaamsvet.

De onderzoekers vermoeden dat de eetlust afneemt bij temperaturen boven de 23 graden terwijl we meer energie verbranden om deze hitte kwijt te raken en ons lichaam op een constante temperatuur te houden. En ja wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrand zul je af vallen.

Voorkauwen

Ben je bang dat je jezelf te buiten zult gaan aan het kerstbuffet? Neem ‘s middags al een tussendoortje van zo’n 200 calorieën met minimaal 15 gram eiwit (zoals magere gehaktballetjes, kipspiesjes of een handje amandelen of walnoten). Een maag vol eiwitten vermindert het hongergevoel en zorgt ervoor dat je ’s avonds eerder verzadigd bent en dus minder calorieën tot je neemt.

Geef het huis, of je vrouw wat aandacht

Een man van 80 kilo kan per 10 minuten zo’n 40 calorieën verbranden met het dweilen van de keuken, bedden opmaken, het in bad doen van de hond. Een half uur stofzuigen is goed voor zo’n 115 calorieën. Het wagen van een dansje maakt eveneens dat je per 10 minuten 40 calorieën wegwerkt en een stevige vrijpartij is al snel goed voor 100 á 200 calorieën. Dat tikt lekker aan.

Of ga gewoon lekker naar buiten

Een vrouw van 68 kilo kan per 10 minuten 60 calorieën verbranden door te tuinieren, 20 calorieën verbranden door auto te rijden of 45 calorieën wegwerken door 10 minuten te wandelen. Heb je een ijsbaan in de buurt? Een half uurtje de schaatsen onderbinden is goed voor de aftrek van 245 calorieën.

Kies bewust

Prop tijdens de feestdagen niet zomaar van alles naar binnen maar bedenk je wat je echt heel lekker vindt. Onderzoek heeft uitgewezen dat men op een kerstdag zomaar zo’n 6000 calorieën weg hapt. Een kerstdiner alleen zou al goed zijn voor zo’n 1500 calorieën. Een paar (5) van die heerlijke gevulde kerstkransjes? 218 calorieën. Plak kerststol met amandelspijs? Goed voor 224 calorieën. Het wordt een beetje schipperen dus. Neem in plaats van warme chocolade melk (200 calorieën) een kop winterthee. Kies appeltaart (234 calorieën per 100 gram) in plaats van slagroomtaart (332 calorieën per 100 gram) en maak een lekkere tosti (232 calorieën) in plaats van een saucijzenbroodje (310 calorieën). Alle beetjes helpen. Fijne feestdagen!

Boschmann, M. et al, 2003. Water-Induced Thermogenesis, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Study: turn up heating to fight fat this holiday season (2013) found at http://www.medicalnewstoday.com/articles/269449.php
 Healthdigest.com

Een gedachte over “Hoe overleef je de feestdagen zonder extra kilo’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s