Wandelen vs hardlopen

rennen vs wandelen2Dat sporten goed is voor de gezondheid moge duidelijk zijn. Het is echter niet altijd even duidelijk of je nu superintensief bezig moet zijn om resultaat te behalen of dat sporten op een rustig tempo ook goed voor je is.

De vraag of wandelen of hardlopen nu beter voor je zou zijn komt dan ook vaak naar voren. Een simpel antwoord is hier echter niet op te geven, logischerwijs ligt dat namelijk aan het effect dat je wilt behalen.

Conditie

Wanneer je je conditie wilt verbeteren kun je in principe beter gaan rennen omdat je op die manier je lichaam dwingt tot aanpassingen aan het hart-long systeem. Je longcapaciteit wordt vergroot, je hart moet harder zijn best doen genoeg zuurstofrijk bloed rond te pompen en wordt op deze wijze getraind.

Afvallen

Ook als het gaat om zo veel mogelijk calorieën verbranden kun je beter gaan hardlopen omdat je daarmee in korte tijd meer calorieën verbruikt. Wanneer je jogt met een snelheid van 8 km per uur verbruik je 8 calorieën per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 60 kg verbruikt in een uur joggen dus 480 calorieën. Wanneer je een uur wandelt en daarmee een snelheid van 5km per uur aanhoudt verbruik je 4 calorieën per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 60 kg verbruikt met een uur wandelen dus 240 calorieën. Maar bekijk wel even hoe realistisch je plan en doelstelling is. Wanneer je eigenlijk een hekel hebt aan hardlopen en de kans groot is dat je er na een half uur de brui aan geeft kun je beter een uur gaan wandelen met een goede vriendin. Je verbruikt dan in beide gevallen precies dezelfde hoeveelheid energie.

Minder trek

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Obesity leek uit te wijzen dat hardlopers door aanmaak van een bepaald hormoon (peptide YY) na een tocht minder trek zouden hebben dan wandelaars. Deelnemers aan het onderzoek werden na een (hard)looptocht uitgenodigd voor een buffet. Hardlopers aten daar gemiddeld 200 calorieën minder dan zij hadden verbruikt, wandelaars aten zo’n 50 calorieën meer dan zij verbruikt hadden.

Een gezond hart

Wanneer je door ziekte, genen of gewoonten grotere kans loopt op aandoeningen aan het hart kun je wellicht beter gaan wandelen. Onderzoek van de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië wees onlangs namelijk uit dat je hiermee de kans op een hartziekte met maar liefst 9.3% verkleint. De kans op een hartziekte werd bij hardlopers ook wel kleiner, maar slonk maar 4.5%. Voor dit onderzoek warden gedurende zes jaar resultaten van wandelaars en hardlopers met elkaar vergeleken. Wandelen liet verder de  kans op een hoge bloeddruk met 7.2% dalen (tegenover 4.2% bij hardlopers) en ook de kans op een hoog cholesterol gehalte liet een soortgelijk dalingspercentage zien. En last but not least is wandelen een stuk minder blessuregevoelig. Ook een overweging waard.

Wil je beginnen met hardlopen? Lees hier wat tips zodat je het volhoudt!

Bronnen: Whithey, E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning, voedingscentrum.nlLarson-Meyer, D.E., et al (2012). Influence of Running and Walking on Hormonal Regulators of Appetite in Women. Journal of Obesity, 730409. Over uw hart en vaten; shhv.nl/2013/11/11/wandelen-beter-voor-je-hart-dan-hardlopen/

2 gedachtes over “Wandelen vs hardlopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s