Waarom we puberen

Heb je een puber in huis? Of vrees je voor de tijd die komen gaat? Het is niet geheel onterecht dat ouders zich enigszins schrap zetten voor deze lastige leeftijd van hun kroost. Uit onderzoek is gebleken dat huishoudens met een puber gemiddeld elke drie dagen twee keer ruzie maken. De duur en ernst van deze periode verschilt gelukkig. Maar het heeft wel degelijk nut.

pubertyDe start

Het begin van de pubertijd kan zich vroeg aanduiden, de leeftijdscategorie van 10 tot 13 jaar wordt in de wetenschap aangeduid als vroege adolescentie waarin het lichaam begint met veranderen, kinderen loskomen van de ouders en ze zich op psychoseksueel vlak ontwikkelen. Kleine problemen dus nog. Het risico- en experimenteergedrag komt pas in de late adolescentie (19 – 22 jaar) en de criminaliteitspiek (ja die is er) ligt rond de 18 jaar.

Het experimenteren

Waarom er geëxperimenteerd wordt? Drugs, harde muziek, bijzondere kledingkeuzes, verre reizen…Een kwestie van kijken waar je talenten liggen, je eigen weg vinden aldus professor of Psychiatry and Pediatrics Ronald Dahl. Helaas heeft dit experimenteergedrag vaak negatieve gevolgen. Ondanks dat een puber groter, sterker en slimmer is dan een kind, een beter immuunsysteem heeft en beter met fysieke stress om kan gaan verdubbeld het sterftecijfer van pubers namelijk met maar liefst 200%. Niet het gevolg van ziekte, maar het resultaat van moeilijkheden die worden ervaren met het onder controle houden van gevoelens en gedrag. Hierdoor komen ongelukken, moord, zelfmoord, depressies, alcohol en middelen gebruik, geweld, eetstoornissen en andere gezondheidsproblemen zo vaak voor in deze leeftijdscategorie.

De voordelen

Maar er is niet alleen slecht nieuws. Puberen is namelijk een tijd waarin het brein ‘onder constructie’ is. Rond het 12e jaar bereikt het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij planning en rationaliteit (de frontale hersenkwab) zijn piek in massa. De temporale kwab (betrokken bij taal en emoties) piekt pas op een jaar of 16, 17. Wanneer het volume van de hersenen eindelijk in orde is begint het echte werk: de verdere ontwikkeling. De nieuwe massa aan hersencellen moeten namelijk opnieuw georganiseerd worden, en het gebied waarin het meest ‘gesleuteld’ wordt is het gebied betrokken bij planning, zelfbeheersing en redenering. Stemmingswisselingen, risicogedrag en ruzies liggen daarom voor de hand: cognitieve vaardigheden worden in deze fase geoefend. De emotionele gevoeligheid wordt versterkt door het feit dat er nog een beperkt analytisch vermogen ontwikkeld is.

Even geduld dus. En laat dit een troost zijn: onderzoek gedaan onder 2059 pubers toonde aan dat drie kwart wist dat ouders er altijd voor hen zouden zijn. Twee derde voelde zich geliefd en 59% vond dat ze het prima met de ouders konden vinden. Wat rest is de vraag waarom de hersenen op deze leeftijd zo’n groeispurt meemaken. Wetenschappers speculeren dat het te maken heeft met het vinden van een geschikte partner nu de periode van vruchtbaarheid aanbreekt.

Bron: Dahl, R. (2004) Adolescent Brain Development: a period of vulnerabilities and opportunities. New York Academy of Sciences 1021 p1-22 / Aken, M. van, Slot, W. (2004). Psychologie van de adolescentie. Baarn: HB uitgevers

 

Een gedachte over “Waarom we puberen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s