De beste tijd om een kind te krijgen

In het jaar 2012 was een Nederlandse vrouw gemiddeld 29,4 jaar oud wanneer zij haar eerste kind kreeg. Mannen waren gemiddeld drie jaar ouder, 32,4 dus. In ditzelfde jaar kregen 7.212 moeders in de leeftijd van 40 tot 45 jaar een baby. Door lange studies, reizen die gemaakt moeten worden en dure bruiloften die betaald moeten worden wachten steeds meer stellen met het krijgen van kinderen. Wat zou de ideale tijd zijn om aan gezinsuitbreiding te beginnen?

family_planning1e huwelijksjaar

Alhoewel de meeste pas getrouwde stellen kinderen nog even uitstellen om van hun tijd samen te genieten blijkt uit onderzoek dat de eerste trouwdag misschien toch beter met een dikke buik gevierd kan worden. Het 2012 National Center for Health Statistics report meent namelijk dat stellen die in het eerste huwelijksjaar zwanger raken of zelfs al een kind krijgen de meeste kans hebben na 15 jaar nog steeds getrouwd te zijn. Met dezelfde partner dan. En wel goed op de timing letten want stellen die voor hun huwelijk zwanger raakten bleken minder kans te hebben op een lang huwelijksleven.

Op latere leeftijd

Mocht je de luiers en flesjes nog even uit willen stellen maar voel je druk door vriendinnen die aan de lopende band bevallen, je leeftijd of je (schoon)moeder? Geen zorgen. Alhoewel het biologisch gezien beter is om jong aan kinderen te beginnen (tot je 25e lijk je het vruchtbaarst te zijn en loop je de minste kans op complicaties) lijken er ook voordelen te zitten aan zwanger worden op latere leeftijd. Alhoewel je op latere leeftijd weliswaar minder veerkrachtig bent heb je ladingen meer ervaring en kennis opgedaan en zul je waarschijnlijk een betere economische status hebben dan veel jonge ouders. Zo is er onderzoek dat suggereert dat kinderen van oudere verzorgers het beter doen op school dan kinderen van (hele) jonge verzorgers.

Time of your life

Wat verder wellicht handig is om te weten, is in welke periode van je leven kinderen je het gelukkigst maken. Dit ietwat vreemde onderzoek – gedaan onder 201.989 ouders afkomstig uit 86 landen – wordt beschreven in het rapport “A Global Perspective on Happiness and Fertility (2011). Zo zouden stellen zonder kinderen in hun twintiger en dertiger jaren gelukkiger zijn dan stellen in deze leeftijdscategorie mét kinderen. Vanaf het veertigste levensjaar keert de geluksfactor. Stellen in de leeftijdscategorie van veertig tot zestig jaar zijn het gelukkigst wanneer zij kinderen hebben.

Goede genen

Ben je de (drieën)dertig gepasseerd en heb je – zonder hulp – een kleintje op de wereld gezet? Gefeliciteerd, moeders die na deze leeftijdsgrens een baby krijgen hebben tweemaal zoveel kans 95 jaar of ouder te worden dan vrouwen die hun laatste kind op 29-jarige leeftijd hebben gekregen. Aldus een studie van Boston University School of Medicine gepubliceerd in het blad Menopause. Volgens de onderzoekers heb je goede genen, wat er niet alleen voor zorgt dat je een hogere leeftijd zult behalen maar ook langer vruchtbaar bent.

Copen, C.E. et al (2012). First Marriages in the United States: Data From the 2006–2010 National Survey of Family Growth / Stein, Z., Susser, M. (2000). The risks of having children in later life. West J Med:173(5) / Myrskylä, M., Margolis, R. (2012). A Global Perspective on Happiness and Fertility. Population and Development Review Volume 37, Issue 1 / Sanderse, C., Verweij, A., Beets, G.C.N.(2013). Geboorte: Wat is de huidige situatie? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s