Zwanger worden?

Wat te eten tijdens je zwangerschap: tegenwoordig best een hele studie. Aan lijstjes met do’s en don’ts is op internet geen gebrek. Bij deze wat meer informatie over waarom bepaalde voedingsaspecten al vóór je zwangerschap wat extra aandacht verdienen.

Pregnancy-testsJe gewicht:

Om te beginnen is het belangrijk dat je je gewicht in de gaten houdt vóórdat je in verwachting raakt. Dit geld voor mannen én vrouwen. Overgewicht bij mannen leidt tot kwalitatief minder goed sperma. Ook hormonale veranderingen door overgewicht kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Overgewicht bij vrouwen kan de menstruatiecyclus in de war gooien en doet ook de hormonen geen goed.

Overgewicht
Eenmaal zwanger verhoogt overgewicht bij vrouwen de kans op een lange zwangerschap en een relatief grote baby. Dit verhoogt weer de kans op complicaties bij de bevalling en hiermee de kans op een keizersnede. Obese vrouwen hebben grote kans op medische complicaties tijdens de zwangerschap, denk dan aan zwangerschapsdiabetes,  een hoge bloeddruk en een lastige bevalling. Obesitas verdubbeld daarnaast de kans op een defect aan de neurale buis van je baby (een open rug).

Ondergewicht
Ook ondergewicht is gevaarlijk. Een vrouw met ondergewicht (een BMI lager dan 18.5) heeft kans dat de placenta onvoldoende ontwikkeld waardoor de baby niet voldoende gevoed kan worden. Dit geeft een hoog risico op een kindje met een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Een laag geboortegewicht maakt een kindje extra kwetsbaar: het lichaampje is minder sterk en heeft bijvoorbeeld meer moeite met eten of op temperatuur blijven. Later in het leven maakt iemand die begonnen is met een laag geboortegewicht meer kans op bijvoorbeeld diabetes.

Eetpatroon

Wát je eet is ook nog eens van belang als je zwanger wilt worden. Zo is aangetoond dat mannen die genoeg antioxidanten aten kwalitatief beter sperma produceerden dan mannen die dit in mindere mate aten. Op de website van Jellinek is te lezen dat vrouwen al bij het drinken van 0.2 tot 1 glas alcohol per dag 40% minder kans hebben binnen 6 maanden zwanger te raken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken lijkt een kleine hoeveelheid cafeïne geen invloed te hebben op wel of niet zwanger worden. Mocht je echter al langere tijd bezig zijn of zelfs IVF proberen kan je beter wat minderen. Cafeïne lijkt onze bloedvaten te vernauwen waardoor bloed ook in mindere mate naar de baarmoeder vloeit. Mogelijk bemoeilijkt dit het hechten van het eitje aan de baarmoederwand.
Dat er tijdens de zwangerschap geen rauwe producten gegeten mogen worden is natuurlijk wel bekend, maar omdat je niet altijd direct in de gaten hebt dat je in verwachting bent kun je deze producten ook beter laten staan wanneer je bezig bent zwanger te worden. Het eten van rauwe producten kan de infectieziekte Listeriose tot gevolg hebben. Deze ziekte – die verspreid wordt door een bacterie – kan leiden tot een miskraam of vroegtijdige geboorte.

Omdat zwangere vrouwen extra bloed aanmaken is het belangrijk voldoende ijzer binnen te krijgen. Naast dat je zelf voldoende ijzer nodig hebt zal ook de baby een voorraad ijzer opslaan waar hij of zij de eerste vier tot zes maanden na de geboorte op teert. Deze voorraad put je baby uit jouw eigen reserves. Omdat een groot percentage jonge moeders na de geboorte te maken krijgt met bloedarmoede (een gevolg van een ijzertekort) is het zaak hier extra op te letten. Je vindt ijzer in graanproducten en vlees. Wanneer je ijzer samen met vitamine C inneemt neemt je lichaam de ijzer bovendien gemakkelijker op.

Whithey, E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning, jellinek.nl, voedingscentrum.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s