Hoe je je baby slim maakt

smart babyAls ouder van een baby heb je vast de mooiste ideeën over wat hij of zij later zal gaan doen. Je denkt ongetwijfeld aan een goede studie en fijne baan, of je bent er zeker van dat hij of zij – met deze looks – model zal worden.

Verrassend genoeg betekend een knappe baby niet automatisch dat je kind als volwassene een knap voorkomen zal hebben. Onderzoekers lieten proefpersonen foto’s zien van baby’s en toonden daarna foto’s van dezelfde personen als 18-jarigen. Er bleek geen verband te zijn tussen knappe baby’s en knappe volwassenen. Er zijn echter wel verbanden gevonden tussen gewoonten die op jonge leeftijd aangeleerd worden en succes op latere leeftijd. En dat is natuurlijk interessant.

Verdeel het huishouden

Zodra ze de babytijd voorbij zijn en wat meer gaan begrijpen van hun omgeving kun je met wat trucjes de kansen op een mooie carrière vergroten. Zo zag psychologe Alyssa Croft van de Universiteit van Britisch Columbia dat wanneer vaders actief zijn in het huishouden hun dochters vaker een loopbaan in minder traditionele beroepen starten. Huishoudens waar de vaders gelijkheid tussen de seksen predikten maar toch de vrouwen het huishouden lieten doen hadden vaker dochters die een toekomst als verpleegster, huisvrouw of schooljuf voor zich zagen.

Ontbijt

Een ander aspect waarmee je je kind een voorsprong op een goede carrière geeft is zo simpel als dagelijks ontbijten. Onderzoek gedaan aan de Universiteit van Pennsylvania School of Nursing liet zien dat kids die de dag met een volle maag begonnen aanzienlijk beter scoorden op testjes dan kinderen die geen ontbijt kregen. Ze scoorden 5.58 punt hoger op verbale tests, 2.50 punt hoger op prestatie tests en 4.6 punt hoger op de totale IQ test. Bij deze berekening zijn demografische factoren als opleiding van de ouders en leefomgeving gecorrigeerd. Volgens de auteurs van het onderzoek zit dit verschil hem niet alleen in de ‘brandstof’ die voeding voor de hersenen betekend, maar gaat het grotendeels om de sociale interactie tussen de ouders en hun kroost die de breinontwikkeling extra stimuleert. Door te communiceren breiden kinderen hun vocabulaire uit, oefenen ze met het maken en begrijpen van zinnen en vergaren ze algemene kennis. En het is nog gezellig ook.

Maak muziek

Kinderen zijn gebaat bij het spelen van een instrument. Om muziek te kunnen maken moeten verschillende onderdelen van de hersenen intensief met elkaar samenwerken. Je motoriek is belangrijk bij het hanteren van het instrument, je moet noten kunnen lezen, je geheugen speelt een rol bij het onthouden van een melodie en uiteraard speelt je gehoor een grote rol. Door al deze factoren worden verbindingen in de hersenen tussen motorische en zintuigelijke gebieden gestimuleerd. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat kinderen die muziekles gehad hebben beter kunnen schakelen tussen verschillende taken, snel informatie kunnen verwerken en met meer gemak problemen kunnen oplossen dan kinderen die geen muziekles hebben genoten. En hier houden de voordelen niet op. Uit onderzoek onder proefpersonen die tussen de 60 en 83 jaar oud waren bleek dat personen die in het verleden een muziekinstrument bespeeld hadden beter scoorden op cognitieve tests dan mensen die dat niet hadden gedaan. Je hebt er dus je leven lang profijt van.

You must have been a beautiful baby; Infant behavior and development. Sop je dochter naar de top, Quest Psychologie, 3/2014 Holland, D., et al (2014). Structural Growth Trajectories and Rates of Change in the First 3 Months of Infant Brain Development, JAMA Neurol. Published online August 11, 2014. doi:10.1001/jamaneurol.2014.1638 / Liu, J., et al (2013). Regular breakfast consumption is associated with increased IQ in kindergarten children. Early human development

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s