Voordelen van brood

De Dailymail bracht vandaag het (blijkbaar voor sommigen) verassende bericht dat we van brood niet dik worden. Fijn! Ze verwijzen naar Australisch onderzoek – gedaan onder 1000 vrouwen – wat tevens wist te melden dat 58% van de deelnemende vrouwen in de veronderstelling was dat je van brood aankomt. Wel 20% zou zich schuldig voelen bij het eten van brood en 43% van de vrouwen vermijdt brood wanneer er aan de lijn gedaan wordt. Helemaal niet nodig dus.

De goede kanten van brood

brood gezond2Volgens Sharon Natoli, voedingsdeskundige bij de organisatie Food and Nutrition Austalia, hebben koolhydraten sinds komst van het Atkins dieet (en de vele koolhydraatarme diëten die hierop volgden) onterecht een slechte naam gekregen. Ze meent dat wanneer je het juiste brood kiest je juist een waslijst aan goede ingrediënten binnen krijgt die gezamenlijk zorgdragen voor een goed werkende spijsvertering, voldoende (en doorlopende) energie, en een algeheel gezonder hart en lichaam. We hebben het dan over vezels, het vitamine B complex, magnesium en ijzer. (lees hier meer over)

Slanker door brood?

En het verhaal wordt zelfs nog mooier. Natoli voegt hier namelijk aan toe dat studies onder grote groepen mensen hebben aangetoond dat de groep die méér volkorenproducten aten minder kans hadden overgewicht te hebben dan de groep die in mindere mate volkorenproducten at. Dit wordt bevestigd door onderzoek dat in het blad Journal of the American Dietetic Association gepubliceerd is en waaruit eveneens bleek dat een grotere inname van koolhydraten een lagere kans op overgewicht betekende. Meer praktisch: wanneer je dagelijkse energie-inname voor minder dan 47% uit koolhydraten bestaat heb je als volwassene meer kans overgewicht te hebben of obees te zijn. De minste kans hierop bestaat wanneer je jouw dagelijkse energie voor 47 tot 64% uit koolhydraten verkrijgt. En let op koolhydraten bevinden zich natuurlijk niet alleen in brood, ook groenten, fruit en peulvruchten barsten ervan.

Te grote porties

Veel mensen zien koolhydraten dus (onterecht) als oorzaak van de overgewicht epidemie. Wanneer we kijken naar rapporten die de nationale voedselinname monitoren zien we dat we gewoonweg meer zijn gaan eten. Sinds 1970 is de gemiddelde energie-inname gestegen met zo’n 200 tot 300 calorieën. Onderzoek naar portiegrootte toonde aan dat je (in een Amerikaans restaurant) gemiddeld 67 cent extra betaald voor een extra grote portie, waarvoor je maar liefst 400 calorieën, 36 gram lichaamsvet en zo’n 1 tot 7 dollar in gezondheidskosten cadeau krijgt…

Meer weten over welk brood je het beste kunt kiezen? Lees hier meer

Merchant, A.T. et al, Carbohydrate intake and overweight and obesity among healthy adults, Journal of the American Dietetic Association 109 (2009) /Whithey, E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning / Does bread realy make you fat? (2014) Mailonline. Retrieved from dailymail.co.uk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s