Alcohol: de fabels en feiten

Je kent het wel: je staat op een heel gezellig feestje en ineens merk je dat je wel heel moeizaam articuleert. Of je je bovenop de bar bevind. Het goede nieuws in zo’n geval is dat je jezelf ervan bewust bent. Het slechte nieuws is dat er weinig aan je situatie te doen is. Tips om nuchter te worden zijn er in zulke gevallen in overvloed, maar helaas werken ze (bijna) geen van allen.

Ontnuchteren

Een frisse neus halen, om mee te beginnen, heeft geen enkel nut. Bij een wandeling zullen je spieren weliswaar harder moeten gaan werken maar helaas wordt alcohol niet in je spieren afgebroken: alleen je lever (in samenwerking met specifieke enzymen) is daartoe in staat. Omdat ieder mens maar een bepaalde hoeveelheid van het alcohol afbrekende enzym alcoholdehydrogenase bevat kan echt alleen tijd je helpen.

drinksOm deze zelfde reden heeft het ook geen zin om koffie te drinken om het effect van alcohol te verminderen. Koffie (cafeïne) is inderdaad een stimulerende stof maar de alcoholafbraak zal hierdoor niet versnellen. Wat koffie wel kan doen is je iets alerter laten voelen: maar dit is dus schijn, het percentage alcohol in bloed blijft ook door koffie helaas gelijk.

Wijn goed voor mineralenhuishouding

Een eigenschap die in het voordeel van wijn lijkt te spreken is het feit dat wijn de opname van mineralen lijkt te bevorderen. Geen fabel maar een feit: wijn vergroot de opname van potassium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Wat dit feit echter weer teniet doet is de alcohol in wijn, wat maakt dat deze stoffen het lichaam zo snel mogelijk weer verlaten. Deze eigenschap heeft voor de mens dus geen enkel nut.

Alcohol = drugs?

Voor veel mensen is drugsgebruik een absolute no-go en wordt zelfs een recreatief hijsje wiet of pilletje bekritiseerd. Een goed glas wijn daarentegen lijkt vaak van goede smaak te getuigen. Best vreemd, want officieel valt alcohol gewoon onder de noemer drugs. Wanneer het in grote getale gedronken wordt is het woord harddrugs zelfs op zijn plaats. Alcohol heeft namelijk – net als wiet of cocaïne een psychotrope werking: het heeft invloed op de geest van de gebruiker én is verslavend.

Blijf bij 1 dranksoort

Dat het mixen van alcohol sneller voor een kater zou zorgen dan wanneer je het heel de avond bij bijvoorbeeld alleen wijn zou houden is onzin. Teveel alcohol zorgt voor een kater, waar die alcohol uit komt heeft hier niets mee te maken.

Drank warmt je op

Alcohol drinken zorgt ervoor dat bloedvaten in het lichaam verwijden. Vandaar dat je vaak rode wangen krijgt en je het gevoel hebt dat je het warm hebt. Maar het tegenovergestelde is waar: door de verwijding van de bloedvaten koelt het lichaam juist af.

Door alcohol slaap je lekker

Als je een nacht lekker wilt slapen is een slaapmutsje zeker niet aan te raden. Door de alcohol gaat het inslapen meestal wel beter, maar alcohol verstoort het natuurlijk slaapritme waardoor je ’s nachts sneller of vaker wakker zult worden. Daarnaast is het zo dat je lichaam went aan een bepaalde alcoholconsumptie waardoor je steeds méér nodig hebt om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Voor je het weet tik je savonds een fles weg.

Door drank ga je snurken

Alcohol heeft een remmende werking op ons lichaam, dus ook de ademhalingsspieren kunnen verslappen waardoor je (meer) last van snurken zult hebben. Een feit dus. Helaas.

Meer weten over de feiten/fabels rondom de (on)gezondheid van een glas wijn? Lees hier verder

www.drinkwijzer.nl, Whithey, E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s