Natuurlijk gezonde huid

Een gezonde huid zonder al te veel te investeren in dure crèmes of behandelingen? Kan! Bekijk deze tips eens voor low budget stralend velletje!

Rode kool is de eerste verrassing in deze rij. Rode kool bevat 15 keer meer bètacaroteen dan de witte variant. Bètacaroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A wat zorgt voor een goed immuunsysteem én een gezonde huid. Door bètacaroteen met iets vets te combineren verhoog je de opname van de stof door je lichaam. Rode kool met spekjes dan maar?

natural skincareHeb seks

‘Je bent zo oud als je je voelt’ gaat niet voor iedereen op. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh merkten namelijk dat mensen die wekelijks vier (of meer) keer seks hadden gemiddeld twaalf jaar jonger werden geschat dan hun werkelijke leeftijd. Als oorzaak werd genoemd dat de testosteron die vrijkomt tijdens een vrijpartij de elasticiteit van de huid ten goede komt. Dat is nog eens een win-win situatie.

Aan het druivensap

Druivensap is – naast goed voor het hart – ook hartstikke goed voor de huid. Druiven zitten vol met het antioxidant polyfenol wat de huid soepel en elastisch houd. Niet te verwarren met wijn trouwens.

Light tonijn

Ook (light) tonijn is een fijne voor en rimpelloos gezichtje. Light tonijn wordt meestal gemaakt van een grotere vis dan de normale variant. Voordeel hiervan is dat deze tonijn meer selenium bevat: een antioxidant dat de stof elastine helpt te behouden. Elastine zorgt weer voor een gladde en strakke huid.

Zonlicht

Onderzoekers menen dat maar liefst 80% van de huidveroudering aan (ultraviolet) zonlicht te wijten is. Alleen zonnebrand opsmeren wanneer je langs een zwembad ligt is daarom niet voldoende, probeer altijd een beschermende factor in je crème te hebben. Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat voeding effect heeft op de mate waarin zonlicht je huid beschadigd. Mensen die meer groenten, olijfolie en vis aten bleken minder last van zonschade te hebben dan mensen die hier weinig van aten.

Champignonschampignon goed voor de huid

Toch last van een rood verbrand voorhoofd? Bestel een schaal champignons in knoflook. Champignons zitten boordevol vitamine B2 en B3. Vitamine B2 – riboflavine – boost de bloedcirculatie én repareert beschadigde cellen.

Citroen

Wat citroen allemaal niet voor je kan doen… Citroensap lost door zijn zuren dode huidcellen op en is daarom makkelijk te gebruiken als een huis-tuin-en keuken peeling.  Citroen werkt daarnaast antibacterieel en schimmelwerend en is daarom een goed middel tegen mee-eters. Een donker littekentje regelmatig aanstippen met wat citroensap zou helpen bij het vervagen ervan. Probeer dus eens zelf een masker te maken met citroensap, of dep je huid met een en citroensap gedrenkt watje. Ga alleen niet te lang door met een citroen kuurtje; je huid zou er eerder zonschade door kunnen oplopen.

Kurkuma

Kurkuma is een oosterse smaakmaker die – naast in de keuken – ook prima in de badkamer gebruikt kan worden. Uit onderzoek (met helaas muizen) is gebleken dat beestjes die voorafgaand aan het onderzoek gerimpeld waren, na een ‘kurkuma-kuur’ weer en gladde huidstructuur hadden. Kurkuma lijkt de huid (wanneer het gegeten wordt) dan ook elastisch te houden en daarnaast te beschermen tegen zonlicht.  Omdat kurkuma een sterk antioxidant bevat (curcumine), ontstekingsremmend werkt en oneffenheden te lijf gaat kan je het poedertje goed gebruiken in een masker. Bruiden in India worden een dag voor hun bruiloft zelfs beschilderd met een kurkumamengsel om ze een mooie stralende huid te geven.

Wortels

Een verhaal apart en al eerder onder de loep genomen, dus lees er hier meer over!

Sumiyoshi, M., & Kimura, Y. (2009). Effects of a turmeric extract (Curcuma longa) on chronic ultraviolet B irradiation-induced skin damage in melanin-possessing hairless mice. / Mens Health UK march 2012, Advanced Glycation End Products: Sparking the Development of Diabetic Vascular Injury / http://www.vitamor.com/page.htm?/glycatie.htm&Introductie / M.A.,Farage, K.W.,Miller,P., Elsner, H.I., Maibach (2008) Intrinsic and extrinsic factors in skin ageing: a review. International Journal of Cosmetic Science: 30; 87-95 / Purba, M.B., Kouris-Blazos, A., Wattanapenpaiboon, N., Lukito, W., Rothenberg, E.M., Steen, B.C. et al (2001). Skin wrinkling: can food make a difference? Journal of the American College of Nutrition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s