Goed oud worden

Oud worden wil iedereen wel, maar hóe je oud wordt, is daarbij net zo belangrijk. De gemiddelde levensverwachting stijgt nog altijd. Tussen 2001 en 2011 is de levensverwachting van mannen (in deze periode geboren) met 4 maanden per jaar toegenomen.  De levensverwachting van vrouwen nam met gemiddeld 2,5 maand per jaar toe. Het gevolg is dat we vrijwel zeker met klachten te maken zullen krijgen, maar gelukkig kun je zelf een hoop doen om de schade binnen de perken te houden.

gettingoldHeb seks

Gelukkig zijn niet alle tips om goed oud te worden open deuren. Of vervelend. Dat veel groente en fruit eten goed voor je is zal inmiddels duidelijk zijn. Het Britse Journal of Urology kwam in 2012 met deze verassende tip voor mannen; wanneer je zeven keer per week ejaculeert slinken je kansen op prostaatkanker met maar liefst 33%! Maar ook de gezondheid van vrouwen verbetert door seks, onderzoek gedaan door het New England Research Institute wees uit dat twee maal per week van bil gaan de kans op hartaandoeningen met 45% vermindert.

Sport!

Een beetje een open deur, maar wel erg fijn om te weten: Harvard Medical School toonde aan dat wanneer je drie maal (of meer) per week sport, je 30% minder kans op Parkinson hebt. Het journal of Applied Physiology stelt dat ditzelfde aantal keren sporten zorgt voor 55% minder kans op hart- en vaatziekten.

Borstvoeding

Borstvoeding geven lijkt vrouwen te beschermen tegen hart- en vaatziekten zo bleek uit onderzoek van de Noorse gezondheidswetenschapper Tone Fagerhaug. Tijdens het zogen komen er bij de moeder hormonale veranderingen op gang die het hart langdurig beschermen.

Snoep

Deze fijne voedingstip mag toch niet ontbreken in dit rijtje; een handvol walnoten per dag, of regelmatig een stukje pure chocolade eten verkleint de kans op een hartaanval met respectievelijk 45 en 37%!

Help anderen

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten dat vrijwilligers een grotere kans hebben de komende 4 jaar te overleven dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Het onderzoek waaraan 10.000 personen meededen liet zien dat van de mensen die geen vrijwilligerswerk hadden gedaan vier jaar later 4,3% was overleden. Dit zelfde percentage gold voor vrijwilligers die het werk deden ter bevrediging van hun eigen behoeften. Van de vrijwilligers die uit naastenliefde werkzaam waren was slechts 1,6% overleden!

Skip suiker

Inmiddels zijn er talloze studies gedaan naar de effecten van het eten van suiker op ouder worden. Wanneer wij iets zoets eten probeert ons lichaam de bloedsuikerspiegel op peil te houden door insuline aan te maken. Dit stofje lijkt voor het oud worden niet zo bevorderlijk te zijn. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat muizen en andere dieren langer leefden wanneer zij onderworpen werden aan een caloriearm dieet, wat de insuline productie verminderd. Daarnaast hecht suiker in ons lichaam aan bepaalde eiwitten waardoor schadelijke moleculen ontstaan. De bij dit proces betrokken eiwitten raken onherstelbaar beschadigd waardoor ze hun taak binnen het lichaam niet meer (goed) uit kunnen voeren. De schadelijke moleculen lijken ook chronische infectieziekten als aderverkalking, astma, nierfalen, tandvleesontstekingen en zenuwziekten te bevorderen. En die missen we graag bij het ouder worden.

Current atherosclerosis reports, Britisch medical journal, Men's Health december 2012 / R. Nauert PHD, Doing for Others Also Benefits Health of Altruistic, feb 6, 2013, http://psychcentral.com, The Health Benefits of Volunteering: A Review of Recent Research, 2007, nationalservice.gov / www.cbs.nl

Een gedachte over “Goed oud worden

  1. Het puntje seks dan moet je als man toch heel gezond zijn.
    Ook zoals borstvoeding denk ik dat daar niet echt op gerekend kan worden, omdat niet alle vrouwen borstvoeding kunnen geven, en toch ook niet aan dat probleem lijden.
    Gezond oud worden is goed naar je lichaam zelf luisteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s