Gezonde maag en darmen

We stoppen de hele dag door van alles in onze mond, maar desondanks lijkt het aan kennis over ons spijsverteringsstelsel nogal eens te schorten. Hoe vaak wordt bij diarree niet aangeraden om witbrood te eten? Niet doen! En wist je dat een maagzweer niet ontstaat niet door stress, maar door een bacterie? Dat bananen niet verstoppen? Bij deze nog wat weetjes die ongetwijfeld een keer van pas gaan komen …

Maagzuur

Wist je bijvoorbeeld dat kliertjes in de maag elke 24 uur zo’n anderhalve liter maagsap (zuur) produceren? Dat brandend maagzuur zou ontstaan door een tevéél aan maagzuur is echter onzin: een teveel of tekort aan maagzuur geeft geen klachten. Brandend maagzuur treedt op wanneer maagsap de slokdarm in borrelt. De binnenzijde van de slokdarm is niet zo goed beschermd tegen de zure maagsappen als de maag zelf, en dit geeft dus klachten. En om gelijk nog een fabel de wereld uit te helpen: dat koffie slecht zou zijn voor de maag is helemaal niet wetenschappelijk bewezen.

Maagzweer

Dat een maagzweer zou ontstaan door stress is gelukkig ook een (hardnekkige) fabel. Een maagzweer wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door en infectie met een bacterie. Het gaat dan om de Helicobarcter pylori bacterie die – in tegenstelling tot de meeste bacteriën – de zure omgeving van de maag kan overleven. De bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken wat bij sommige mensen leidt tot een maagzweer. Ook veelvuldig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (ibuprofen) kan een maagzweer in de hand werken. Gebruik dus liever paracetamol bij pijn. Helaas kan stress maagklachten wel verergeren, maar een maagzweer zal je er gelukkig niet van oplopen.

gezondemaagdarmenDiarree vraagt om witbrood

Een fabel. Bruin brood bevat meer voedingsstoffen dan witbrood en is daarom altijd een gezondere keuze. Ook als je last hebt van diarree. Sterker nog, zéker als je last hebt van diarree. Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die onveranderd in de darmen aankomen. Daar werken ze als een soort spons: in het geval van te dikke ontlasting nemen ze vocht op waardoor ontlasting weer soepel wordt, en in het geval van te dunne ontlasting dikt de massa – door de sponswerking – in. En wat in het kader van dit verhaal wellicht handig is om te weten: donkerbruin brood bevat niet automatisch meer vezels dan lichtbruin brood. De kleur van het brood zegt niets over de inhoud, waar het om gaat is de grondstof die gebruikt is. Brood dat gemaakt is van volkorenmeel is gemaakt van hele graankorrels (inclusief het waardevolle vliesje dat om de korrel zit) in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwebrood. Sterker nog, uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat donkere broden soms juist de minste hoeveelheid vezels bevatten van alle meergranenbroden.

Weinig beweging lijdt tot verstopping

Dit is dan weer een feit. De darmen hebben namelijk beweging nodig om goed te kunnen werken. Wanneer iemand lang stil zit kan de darm daardoor ook trager gaan bewegen waardoor ontlasting langer dan normaal blijft zitten. Een verstopping is dan snel een feit. Wat trouwens niet tot verstopping leidt is een banaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bevat een banaan veel vezels, en zoals hierboven al te lezen was zijn deze juist bevorderlijk voor een goede stoelgang.

Whithey, E., Rolfes, S.R. (2013) Understanding nutrition. Wadsworth cengage learning / http://www.spijsvertering.info/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s