Huisdieren-psychologie

Onderzoekers van de Carroll University (VS) vermoedden dat de keus in soort huisdier een hoop zou zeggen over de persoonlijkheid van de mens. Voor hun onderzoek stelden ze 600 studenten diverse vragen over hun persoonlijkheid en vroegen ze ook of ze zichzelf zagen als hondenmens of kattenliefhebber. Er bleek een wezenlijk verschil te zijn.

Hondenmens vs kattenmens

Studenten met een voorkeur voor honden bleken energieker en extraverter te zijn dan de kattenmensen. Hondenmensen bleken daarnaast wat braver te zijn en zich vaker aan de regels te houden dan kattenliefhebbers. De kattengroep kwam als meer introvert, gevoelig en ruimdenkend uit de bus maar bleek óók meer non-conformistische trekjes te vertonen. Verassend genoeg bleek er ook een verschil in intelligentie te zijn: gemiddeld waren de kattenmensen slimmer dan de hondenliefhebbers…

dog and catHuisdierengeluk

Wat beide groepen gelukkig gemeen hebben is dat het houden van huisdieren (welke soort dan ook) de kwaliteit van leven ten goede komt. Mensen mét een huisdier zouden gelukkiger en gezonder zijn dan mensen zonder huisdieren. Naast een aantal gedragsmatige aspecten zoals het verzorgen van het dier, gezelschap hebben, een dier uitlaten en gewoonweg ‘nodig zijn’ zijn er ook een aantal biochemische aspecten die de gezondheid verhogen. Zo lijkt omgang met een huisdier stressverlagend te werken. De bloeddruk daalt, stresshormonen als cortisol nemen af en gelukshormonen zoals oxytocin nemen toe.

Het prijskaartje

Wist je verder dat in Nederland 55% van alle huishoudens (zo’n 4 miljoen) een huisdier heeft?. Het meest gehouden worden vissen en vogels. Katten staan met 47% op de derde plaats, daarna volgt de hond met 36%. In 2005 werden in Nederland 1,8 miljoen honden, 3,3 miljoen katten en 980.000 konijnen gehouden. De kosten die bij met het houden van huisdieren gemoeid zijn zijn dan ook niet van lucht. Jaarlijks zijn gezinnen 277 euro kwijt aan het onderhoud van de beestjes, gezamenlijk loopt dit bedrag op tot 1,45 miljard euro.

Minoes versus Bello (2014) Quest Psychologie 3/2014 p 9, Davis, Jeanie Lerche. "5 Ways Pets Can Improve Your Health." WebMD. Sept. 25, 2008. (May 4, 2009), Nederlanders houden steeds meer huisdieren (2006) Nu.nl

Een gedachte over “Huisdieren-psychologie

  1. Niet alleen het huisdier laat iets zien, maar ook welk dier je neemt en welk ras laat iets van de persoon zien.
    En zelf heb ik dat eens gaan bekijken met mensen die buiten gaan met hun viervoeter. Je kan toch een bepaalde link leggen vind ik zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s