Kater?

Wat kan een mens zich beroerd voelen van drank. Niet gek, want alcohol verwerken is een behoorlijke toestand voor dat lichaam van je. Laten we beginnen met het hart. Omdat alcohol je bloeddruk verlaagt (je bloedvaten ontspannen als het ware) moet je hart harder pompen om je lichaam aan de gang te houden. Bijna topsport dus, dat drinken. Wat er verder gebeurd met je lichaam?

tequilaJe maag

Je maag absorbeert 10 tot 30% van de alcohol die binnenkomt en zorgt ervoor dat dit in je bloed terecht komt (de overige alcohol wordt in de dunne darm opgenomen). Zo bereikt alcohol al na 10 minuten je organen (waaronder je hersenen). Indien er voedsel in je maag zit gaat dit trager. Door de alcohol raakt je maagslijmvlies geïrriteerd waardoor misselijkheid optreed. Daarnaast stimuleert alcohol de afgifte van een bepaald zuur in de maag wat na verloop van tijd een signaaltje naar de hersenen stuurt om het te laten weten dat de inhoud van de maag het lichaam ‘kwaad doet’. Je lichaam reageert hierop door je te laten overgeven. Gif moet het lichaam uit.

Je zenuwstelsel

Alcohol onderdrukt de werking van je zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen). Het vermindert het geestelijk functioneren, je beoordelingsvermogen, je reactiesnelheid en snelheid van waarneming. Je bewegingen worden langzamer en onnauwkeuriger. In eerste instantie ervaar je een gevoel van euforie maar naarmate je blijft drinken slaat dit om in een gevoel van depressie en angst.

Je blaas

Je blaas werkt harder omdat alcohol een tekort aan een bepaald hormoon (vasopressin) bewerkstelligd die de heropname van vocht belemmert. Vandaar die regelmatige wc bezoekjes. En die droge mond de volgende ochtend.

De lever

In de lever wordt de alcohol afgebroken tot de giftige stof acetaldehyde. Dit gebeurd met behulp van enzymen. Het enzym acetaldehyde dehydrogenase zet vervolgens de acetaldehyde om in acetaat. Dit is een onschadelijke stof, die in het lichaam gebruikt kan worden als bron van energie. Je begrijpt dat wanneer je veel drinkt, je lever overuren maakt.

Je slaap

Alcohol verminderd de productie van glutamine, een stimulerend stofje waardoor je normaal gesproken wakker blijft. Wanneer je stopt met drinken reageert je lichaam hierop door extreem veel glutamine te produceren waardoor je moeilijk in diepe slaap raakt. Naast dat je dus licht slaapt en vaak wakker zult worden veroorzaakt het stofje ook nog eens maag-irritaties, een gevoel van ziek zijn en (logischerwijs) vermoeidheid.

Hoe goed kun je er tegen?

Ondanks wat veel mensen denken kan dit proces waarin alcohol wordt afgebroken niet worden versneld door koffie, frisse lucht of een koude douche. Genetische factoren (de effectiviteit van de betrokken enzymen) of omgevingsfactoren zoals drinkgewoonten zorgen er wel voor dat de verwerking van alcohol bij de één sneller gaat als bij de ander.

Ben je van Aziatische afkomst? Dan kan je wel eens pech hebben. Bij zo’n 30 tot 50% van de aziaten werkt het enzym acetaldehyde dehydrogenase minder goed waardoor de giftige stof acetaldehyde langer in het lichaam rouleert met alle gevolgen van dien: eerder dronken worden, hoofdpijn krijgen en moeten overgeven.

http://alcoholengezondheid.nl/alcoholafbraak, http://www.jellinek.nl, What happens when you drink? (2012) Mens Health

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s