Sporten gaat beter op muziek

Wie denkt dat sporten op muziek van deze tijd is zit er zo’n 2000 jaar naast. De romeinen zagen hier namelijk al de voordelen van in: zo zetten ze op hun schepen een trommelaar neer die het ritme voor de roeiers aangaf. Niet alleen om iedereen tegelijk te laten bewegen maar ook om de roeiers een natuurlijk ritme te laten volgen.

Verbeter humeur

Wanneer je een submaximale sportprestatie moet neerzetten kan muziek een mooi steuntje in de rug zijn. Onderzoekers zagen dat muziek je humeur verbeterd waardoor je minder denkt aan de vermoeidheid die optreed. Wanneer je op een loopband staat zou dit betekenen dat de perceptie van vermoeidheid 10% lager ligt dan wanneer er geen muziek gespeeld wordt. Wanneer je echt tot het gaatje moet gaan gaat deze theorie niet op. Bij sporten op hoge intensiteit overschaduwen de fysiologische reacties van het lichaam (buiten adem raken en melkzuur aanmaken) de positieve aspecten van muziek.

that moment before the beat dropsSynchroniseer met bewegingen

Nog betere resultaten behaal je wanneer je je sportbewegingen kunt synchroniseren met muziek. Onderzoek heeft aangetoond dat fietsers die muziek hoorden die gelijk was aan hun gewenste fietstempo 7% minder zuurstof nodig hadden voor hun prestatie dan fietsers die zomaar achtergrond muziek hoorden. Je lijkt je energie dus efficiënter te gebruiken. Zo ook de Ethiopier Haile Gebrselassie die een aantal wereldrecords rende op de beats van “Scatman”. De beat kwam overeen met het tempo dat hij wilde aannemen. De onderzoekers Simpson en Karageorghis (2006), onderzochten het effect van muzieksynchronisatie in een experimentele setting en zagen dat motivationele, synchrone muziek de snelheid op een 400m sprint met 5 seconden vergrootte in vergelijking tot rennen zonder muziek.

Kies passend ritme

Welke muziek je zou moeten kiezen? De tabel hieronder geeft (ongeveer) aan bij welk looptempo welk muzikaal ritme past. Doe je ongeveer 10 minuten over 10 km, dan zoek je een nummer uit met 150 beats per minuut. Maroon 5 met ‘Harder to breath’ bijvoorbeeld of Avril Lavigne met ‘What the hell’. Houd je het bij een powerwalk dan lijkt Bon Jovi met ‘Always’ of Kelly Clarksons ‘A moment like this’ prettig te zijn, nummers met 137 beats per minuut. Hieronder een aantal tempo’s en bijpassende nummers voor op de iPod:

10 min/km 9 min/km 8 min/km 7 min/km 6 min/km 5 min/km 4 min/km
16 min/mile 14 min/mile 12 min/mile 10 min/mile 9 min/mile 8 min/mile 6 min/mile
150bpm 153bpm 156bpm 160bpm 163bpm 166bpm 171bpm
  • 153 bpm : Black Eyed Peas ‘Pump it’ of Queens ‘Crazy little thing called love’
  • 156 bpm: Nickelbacks ‘Feelin way too damn good’, No Doubts ‘Sunday morning’
  • 160 bpm: Eva Cassidy met ‘Fields of gold’ of Beyonce met ‘Party’
  • 163 bpm: Wham ‘Wake me up before you go-go’ of Kenny Loggins met ‘I’m allright’
  • 166 bpm; Smashing Pumpkins met ‘Today’ of Hoobastank met ‘The reason’
  • 171 bpm: Kings of Leon ‘Beachside’ of Cat Stevens ‘Bitterblue’.
Haile Gebrselassie: 'In long distance, you have to be patient' (10 May 2013) The Guardian, Music in Sport and Exercise : An Update on Research and Application (2008). Retrieved from http://thesportjournal.org, http://jog.fm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s