Glas wijn per dag gezond?

Dat het drinken van wijn de werking van onze hersenen niet ten goede komt moge duidelijk zijn. Rechtop lopen wordt lastig, praten wordt steeds moeilijker en er vallen gaten in het geheugen. Dat wijn drinken ook op de lange termijn niet erg goed voor ons is lijkt dus ook waarschijnlijk, al is daar minder over bekend.

Wijn goed voor hart vanaf middelbare leeftijd
alcohol ongezondOndanks het feit een fles wijn wegtikken je lichamelijke welbevinden niet ten goede komt worden de negatieve aspecten van alcohol drinken worden met veel enthousiasme overschreeuwd door positieve bericht-geving. Wijn zou goed voor het hart zijn, stress wegnemen en vol antioxidanten zitten. Nu is het zo dat het  drinken van 1 á 2 glazen alcohol per dag in sommige gevallen een positief effect lijkt te hebben op hart- en vaatziekten. Alcohol zou namelijk zorgen voor een toename van goed cholesterol. Maar wat is nu het geval: dit gezondheidsvoordeel geld eigenlijk alleen voor mannen die de veertig, en vrouwen die de vijftig zijn gepasseerd. Vanaf die leeftijd zou een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaan en dan zouden twee glazen alcohol per dag enigszins bloeddrukverlagend werken.
Niet overdrijven

Wanneer er echter meer dan twee glazen achter elkaar gedronken worden treedt een averechts effect op voor de gezondheid van het hart en bloedvatenstelsel. Ook een onregelmatig drankpatroon aanhouden zou hart en bloedvaten negatief beïnvloeden.

Waar wijn níet goed voor is

Dat 2 glazen alcohol in sommige gevallen een gezondheidseffect heeft maskeert het feit dat het drinken van alcohol zorgt voor vergrote kans op een herseninfarct, leveraandoeningen en kanker. De kans op borstkanker bij vrouwen neemt bijvoorbeeld al toe vanaf 1 glas alcohol per dag. Bij twee glazen per dag verhoog je je risico op kanker van de mond, keelholte en bepaalde vormen van slokdarmkanker. Bij drie glazen per dag verhoog je je kansen op darmkanker. Alleen in het weekend veel drinken verhoogt de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Laat je dus niet gek maken.

Bronnen: jellinek.nl, ‘Inleiding in de neuropsychologie en psychofarmacologie’, Open Universiteit Nederland, 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s