Gezondste combi’s ooit

Wel eens van het Hay dieet gehoord? De Amerikaanse arts Hay ontwikkelde dit rond 1920 en de belangrijkste factor was het kiezen van de juiste voedingscombinaties. Hay maakte onderscheid tussen voedingsstoffen die het beste afgebroken zouden worden in een ‘alkalische’ oftewel neutrale omgeving, en voedingsstoffen die het beste verwerkt zouden worden in een ‘zure’ omgeving. Deze omgeving zou in de maag gecreëerd worden door onder andere maagsappen. Combinaties van ‘zure’ en ‘alkalische’ voedingsstoffen zouden lastiger verteerd worden en leiden tot klachten aan het maag- en darmstelsel. Zo zouden koolhydraten en eiwitten niet tegelijk gegeten mogen worden, evenals vetten en eiwitten.

Combinaties die volgens Hay wel mochten waren zetmeel, vetten en groene groenten. Deze stoffen zouden allemaal in een alkalische omgeving worden afgebroken. Ook eiwitten, groene groenten, suikers en zure fruitsoorten mochten tegelijk gegeten worden omdat deze een ‘zure’ omgeving nodig hebben. Of het klopt? Critici menen dat dit een onderschatting van het kunnen van het menselijk lichaam is…

Wetenschappelijk bewezen goede combi’s

Gelukkig is gezond eten het onderwerp van menig wetenschappelijk onderzoek en komen er regelmatig – goed onderbouwde – voedingscombinaties aan het licht.

Citroen en broccoli

De vitamine C uit citroen lijkt de opname van magnesium en ijzer uit broccoli een boost te geven. Samen lijken deze stoffen je humeur ten goede te komen én stress te verminderen!

Olijfolie en tomaten

De flavonoïden uit tomaten lijken beter door het lichaam te worden opgenomen wanneer de tomaat in olijfolie is bereid. Wel het schilletje om de tomaat laten zitten want hier is 98% van het fijne stofje in te vinden. Flavonoïden zijn weer goed voor het hart.

Avocado en groenten

Wanneer je avocado met groenten combineert zal je lichaam vier maal zoveel luteïne en dertien maal zoveel bètacaroteen uit groenten kunnen halen. Beide stofjes komen je ogen ten goede. Je avondmaaltijd heeft er nog nooit zo goed uitgezien. 🙂

Zalm en broccoli

Als de stof selenium (te vinden in bijvoorbeeld zalm) gecombineerd wordt met sulforafaan (een antioxidant uit broccoli) zal deze antioxidant maar liefst 13 keer zo effectief zijn in de strijd tegen vrije radicalen. Met name de variant die de elasticiteit van je huid aantast, dus eet jezelf rimpelvrij!

Koffie en suiker

Alhoewel slechte kant van suiker steeds vaker besproken wordt lijkt er een voordeel te kleven aan een klontje in de koffie. Een studie, gepubliceerd in Human Psychopharmacology wees namelijk uit dat delen van de hersenen die geassocieerd worden met de aandachtsspan efficiënter werken dan wanneer koffie zonder suiker gedronken wordt.

Turmeriek en vis

Een bepaalde component van het kruid turmeriek beschermt ons lichaam tegen de groei en verspreiding van kankercellen wanneer het gecombineerd wordt met DHA (een omega-3 vetsoort die gevonden wordt in vis). Onderzoekers vermoeden dat turmeriek als het ware door de DHA aan het werk wordt gezet zo was te lezen in een publicatie van BMC Cancer (2011).

Bronnen: Men'sHealth.com, Gezond eten doe je door de juiste voeding te combineren, retrieved from jessevandervelde.com, Men’s Healt big book of food and nutricion (2011)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s