Wat zegt je werkplek over jou?

Wie kent hem niet, de mooie tegelwijsheid ‘Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd’. Maar Albert Einstein plaatste hier al vraagtekens bij en kwam met de vraag: als een rommelig bureau een weerspiegeling is van een rommelig brein, waarvan is een leeg bureau dan een afspiegeling? Een flink aantal jaren later heeft een groep onderzoekers deze vraag onder de loep genomen en de uitkomst liet zien dat Einstein er niet ver naast zat!

messy deskOpgeruimd = gul en gezond

Het onderzoeksteam verdeelde een groep mensen over twee kamers: de helft van de mensen werd in een rommelige kamer gezet en de andere helft in een ordelijke en opgeruimde kamer. Er werden diverse vragen gesteld. Ze gingen onder andere over het geven van geld aan goede doelen en er werd een snack aangeboden waarbij gekozen kon worden uit een reep chocola of een appel. Wat bleek? Mensen die aan een opgeruimd bureau werden gezet vertoonden meer conventioneel en genereus gedrag. Ze zouden bijvoorbeeld de grootste bedragen aan het goede doel schenken. Opgeruimdheid lijkt mensen ook aan te zetten tot gezondere gewoontes, mensen in de ordelijke kamer kozen namelijk vaker een appel dan de mensen in de rommelige kamer.

Rommelig = creatief

Waar de mensen uit de rommelige kamers weer beter op scoorden was creativiteit. Er werd beide groepen namelijk ook gevraagd zoveel mogelijk gebruikstoepassingen voor een pingpongbal te verzinnen. De mensen achter de rommelige bureaus scoorden aanzienlijk beter op deze opdracht.

en oordelend…

Maar voordat iedereen om klokslag 5 uur de boel de boel laat: een rommelige omgeving lijkt de sfeer tussen collega’s geen goed te doen. Ander onderzoek – gedaan op Utrecht Centraal Station – liet namelijk zien dat mensen in een rommelige omgeving meer geneigd zijn tot vooroordelen. Men schreef personen van een ander ras meer stereotypen toe en ging verder van een persoon van ander ras af zitten dan wanneer de omgeving opgeruimd was.

Bronnen: www.siencemag.com: Zooi stimuleert vooroordelen (april 2011), Vohs, K.D., Redden, J., Rahinel, R. (2013). Physical Order Produces Healthy Choices, Generosity, and Conventionality, Whereas Disorder Produces Creativity. Psychological Science August 1, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s