Kramp

De één heeft er vaker last van dan de ander, maar iedereen kent het wel: spierkramp. Het meest voorkomend is kramp in de kuit, hamstring of quadriceps; de bovenbeenspier(en). Het kan je sportprestaties behoorlijk in de weg staan en bij deze dus een klein artikeltje over hoe kramp ontstaat en hoe je de kans op kramp kunt verkleinen.

spierkrampWat is het?

Kramp ontstaat doordat spieren onwillekeurig en hevig samentrekken. In een normale situatie trekken spiervezels bij beweging in afwisselend tempo samen zodat bepaalde vezels ‘uit kunnen rusten’ terwijl de anderen het werk doen. Dit zorgt ervoor dat de spier niet zo snel vermoeid raakt. Wanneer kramp optreedt raakt de motorische eenheid van de skeletspier, of de zenuwcellen die deze spieren aansturen hyperactief waardoor de spiervezels allemaal tegelijkertijd samentrekken. Deze abnormaliteit in het mechanisme van de spiercontracties kan ontstaan door verschillende factoren:

1. Verminderde bloedtoevoer naar de spieren door bijvoorbeeld strakke kleding of te strak geveterde schoenen of schaatsen. Ook lang in dezelfde houding zitten of eten vlak voor een training kunnen hiertoe leiden. Wanneer je maag vol eten zit stuurt je lichaam een relatief grote hoeveelheid bloed naar je maag en darmen om de vertering goed te laten verlopen. Bloed dat anders naar je spieren zou worden gestuurd.

2. Extreme kou zorgt voor een minder goede doorbloeding en dus een grotere kans op kramp

3. Een tekort aan magnesium, kalium en calcium vergroten de kans op kramp omdat deze stoffen de energiestofwisseling en waterhuishouding in ons lichaam op peil houden. Calcium zorgt voor spiercontracties, magnesium voor spierontspanning en kalium is samen met natrium betrokken bij het handhaven van een bepaald vochtgehalte in ons lijf. Wanneer deze mechanismen van slag raken kan kramp ontstaan. Deze tekorten kunnen ontstaan door een te eenzijdig dieet maar ook door hevig transpireren waardoor deze stoffen het lichaam verlaten.

4. Bepaalde medicatie, alcohol en cafeïne vergroten de kans op kramp

5. Stress, oververmoeidheid, overtraind zijn of menstrueren verhogen tevens kans op kramp

Voorkomen

Tips om kramp te voorkomen lijken na bovenstaand lijstje vanzelfsprekend: eet voor het sporten niet te zwaar, train niet zwaarder dan je lichaam aan kan, zorg dat je omgeving niet te benauwd maar ook niet te koud is, drink genoeg om verlies aan elektrolyten te voorkomen, trek geen knellende kleding aan en doe altijd een goede warming up om te zorgen dat de bloedtoevoer naar je spieren optimaal is.

Bronnen: OCR fitness course / ‘UIT DE KRAMP’: MULTIDISCIPLINAIR VERSLAG OVER SPIERKRAMP in opdracht van de Hogeschool van Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s