Optimisten het gezondst

Alhoewel menigeen nog even last zal hebben van een oranje-kater door het verlies van de halve finale kun je het beste niet te lang bij de pakken neer gaan zitten. Geniet van het mooie weer, plan iets leuks voor je weekend of ga nadenken over je vakantie: positieve emoties doen namelijk wonderen voor je gezondheid.

Minder kans op depressie

depressieHet is al veel langer bekend dat positiviteit helpt de symptomen van depressie te bestrijden. Mensen die positief in het leven staan sporten over het algemeen meer, slapen meer en eten beter dan mensen die negatief in het leven staan. Deze factoren dragen bij aan een kleiner risico op hartziekten, beroertes, een hoge bloeddruk of cholesterol en obesitas. Chronische ziekten en obesitas zijn weer gelinkt aan depressie.

Beter immuunsysteem

En nu is uit onderzoek gebleken dat ook het immuunsysteem gebaat is bij leuke gedachten (wist je trouwens dat er dagelijks zo’n 60.000 gedachten door ons koppie schieten?). Kennelijk maakt ons lichaam in vrolijke staat meer stoffen aan die virussen en bacteriën te lijf gaan. Mocht een optimistisch gestemd persoon dan toch iets onder de leden krijgen zal deze eerder hulp zoeken dan iemand die negatief in het leven staat. En ook na een operatie herstelt een positief persoon sneller dan iemand met een negatieve kijk op het leven.

Geen blij ei?

Ben je van nature niet zo’n blij ei? Er zijn een aantal zaken te noemen die geluk zouden bevorderen. Ga naar buiten, bijvoorbeeld. In een groene omgeving verblijven is gelinkt aan psychische gezondheid. Heb je geen park of bos in je nabijheid? Zelfs het kijken naar afbeeldingen van natuurschoon werkt. Onderzoekers van het South Korea’s Chonnam National University maakten fmri scans van proefpersonen die naar afbeeldingen van berglandschappen of bossen keken. Wat bleek? Dit stimuleerde delen van de hersenen (de anterior cingulate gyrus om precies te zijn) die geassocieerd worden met geluk, positiviteit en emotionele stabiliteit. Proberen? Hier is er één:

Birds Flying into the Sunset Over the Hill in Florida

 

Bronnen: 1. Boyles, S. (2012) Do Happy People Have Healthier Hearts? Optimism, Happiness Linked to Lower Heart Attack, Stroke Risk. Heart Disease Health Centre 2. Kim, G.W., et al (2010) Functional Neuroanatomy Associated with Natural and Urban Scenic Views in the Human Brain: 3.0T Functional MR Imaging. Korean Journal of Radiology, 11(5): 507–513

Een gedachte over “Optimisten het gezondst

  1. Pingback: Bevorder je eigen geluk en gezondheid - With Annemarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s