Het huwelijk in cijfers

double-heartsHoewel men het tegenwoordig hopeloos ouderwets vind om vanuit het ouderlijk huis te trouwen leek onderzoek deze volgorde lang te ondersteunen. In 1992 vonden onderzoekers namelijk nog dat koppels die hun huishoudens samenvoegden voordat er getrouwd werd 46% meer kans maakten op een scheiding. Maar – geen zorgen – inmiddels is duidelijk geworden dat dit onderzoek de papierbak in kan. Kennelijk baseerden onderzoekers hun conclusies op de percepties van de deelnemers in plaats van op harde cijfers.

Samenwonen als opstapje

Wat deze harde cijfers (afkomstig van het National Survey of Family Growth (NSFG) 2006-2010) wél zeggen is dat samenwonende vrouwen met een leeftijd tussen de 25 en 29 jaar de meeste kans maken op een huwelijk. Meestal stappen ze het huwelijksbootje in na een relatie van 3 jaar. Vrouwen onder de 24 jaar zijn het minst waarschijnlijk om te trouwen met hun samenwonende partner, misschien maar goed ook want deze groep is het meest waarschijnlijk de relatie na drie jaar te verbreken. Vrouwen die voorafgaand aan het samenwonen verloofd raakten of het samenwonen zagen als definitieve stap richting een huwelijk waren het meest waarschijnlijk terecht te komen in een stabiel huwelijk.

De gemiddelde trouwleeftijd

mrs mrOnderzoek (gedaan in 2013) van het U.S. Census Bureau liet zien dat de gemiddelde leeftijd waarop in Amerika wordt getrouwd wordt 27 jaar voor vrouwen is, en 29 jaar voor mannen. Even ter illustratie: rond 1980 was dit nog 25 jaar voor mannen en 22 jaar voor vrouwen. In Nederland ligt het gemiddelde op 30 jaar en in Scandinavische contrijen wordt nog vaker boven de 30 gehuwd. In landen als India en Pakistan ligt het gemiddelde door uithuwelijkspraktijken op een bedroevende 17 jaar.

De béste trouwleeftijd

Trouwen voor je 23e zou het risico op een scheiding met 34%vergroten. Een lange periode van dates aan je huwelijk laten voorafgaan werkt weer positief; dit zou leiden tot meer tevredenheid over de band met de partner. Ben je getrouwd rond je 27e tot 29e levensjaar dan lijkt er zo’n 20% kans op een scheiding te zijn. Dit cijfer zakt naar 8% voor mensen die pas na hun 30e het boterbriefje halen. Het zal niemand verbazen dat huwelijken na een kennismakingsperiode van 6 maanden grote kans hadden te mislukken.

Haast je dus niet, lijkt het devies te zijn. Want naast dit alles bleek uit ander onderzoek – dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Family Relations – dat een huwelijk vooruit schuiven om een studie af te kunnen maken de kansen op een scheiding verlaagt. Opvallend is dat dit met name geld voor blanke Amerikanen. Men vermoed dat een hoger inkomen als gevolg van meer educatie bij blanke Amerikanen beschermend werkt als het om een huwelijk gaat. Een mogelijke verklaring waarom dit bij gekleurde Amerikanen geen effect heeft is dat zij wellicht niet veel meer verdienen, ondanks een hoog genoten opleiding. Een tweede verklaring kan liggen in het feit dat vrouwelijke afro-amerikanen twee maak zo vaak hoger opgeleid zijn dan mannen.

Bronnen: 1. Reinhold, S. (2010). Reassessing the Link Between Premarital Cohabitation and Marital Instability. Demography, 47 (3).2. Rutgers Study: Protective Effect of Education on Marriage Differs Between White and African-American Women (2013) retrieved from http://news.rutgers.edu/ 3. www.gemiddelden.nl 4. Cohn, D. (2013) Love and Marriage. Pew Research, Social and demographic trends. Retrieved from http://www.pewsocialtrends.org

 

Een gedachte over “Het huwelijk in cijfers

  1. Tjonge jonge… Ik ben wel uniek..
    Qua bloedgroep/resusfactor hoor ik bij een groepje van 7% hier in Nederland..
    Qua samenwoonperiode en trouwleeftijd hoor ik bij een groepje van 8% om te gaan scheiden: En verrek… het is mij gelukt….

    Misschien toch maar eens mee gaan doen aan de staatsloterij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s