Als een eetbui een stoornis wordt

Eten en diëten, het wil wat. Brits onderzoek uit 2013 toonde aan dat de mens in zijn leven gemiddeld 32 jaar op dieet is. Tweeëndertig jaar! Dit even als reality check voor iedereen die er zo vlak voor de zomer weer vol goede moed mee wil beginnen…

binge eatingDat diëten niet werkt moge dus duidelijk zijn, en helaas is er ook een grote groep mensen bij wie de fascinatie met (wel of niet) eten echt ongezonde vormen aanneemt. Eetstoornissen worden vaak gezien als typische vrouwenziekten maar helaas, niets is minder waar. Zeker niet wanneer het gaat om binge eating, een stoornis waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is ontstaan. Binge eating werd vorig jaar pas opgenomen in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, het internationaal meest gebruikte classificatie-systeem voor psychiatrische aandoeningen). Deze stoornis betreft niet te weinig, maar juist te veel eten.

Wanneer is een eetbui een stoornis?

Binge eating, ook wel de eetbuistoornis genoemd, treft even vaak een man als vrouw en de diagnose wordt gesteld wanneer je twee maal per week, binnen twee uur tijd 2.000 tot 10.000 calorieën naar binnen werkt zonder dat je honger had. De stoornis doet aan boulimia denken maar in tegenstelling tot bij deze stoornis doet een patiënt met eetbuistoornis niets om het teveel aan voedsel te compenseren. Er wordt niet gebraakt of gebruik gemaakt van laxeermiddelen. Dit heeft tot gevolg dat veel van deze patiënten overgewicht hebben.

Hoe vaak komt het voor?

Één tot drie procent van alle volwassenen in de loop van het leven een eetbuistoornis ontwikkelen. Bij mensen die te maken hebben met overgewicht loopt dit percentage zelfs op tot 30%. Men schat dat in Nederland zo’n 160.000 mensen aan deze ziekte lijden. Een ernstige zaak, want deze groep loopt grote kans op diabetes, hartproblemen, depressies en zelfs angststoornissen.

De aanleidingen en oorzaken van eetaanvallen zijn zeer divers en werken met elkaar en tegen elkaar samen. Stemmingswisselingen, perfectionisme, chronische stress, het schoonheidsideaal, het overschot aan ongezonde voedingsmiddelen in supermarkten, reclames en ook traumatische gebeurtenissen eerder in het leven kunnen lijden tot deze stoornis. Hoe kom je er van af is de grote vraag? De behandeling is lastig. Overgewicht wegwerken helpt niet om eetbuien te bedwingen, daarom worden veel patiënten geholpen met cognitieve gedragstherapie. Door denkpatronen, irrationele overtuigingen en denkfouten aan te pakken wordt de vicieuze cirkel van het ongezonde gedrag doorbroken.

1. Helft patiënten eetbui-stoornis is man (2009) Nu.nl 2. Wyssen, A., Munsch, S. (2014). Eindelijk van de eetbui af. Psyche&Brein 02. 3. Smeets, G. et al (2009). Klinische psychologie; diagnostiek en therapie. Noordhoff uitgevers.

2 gedachtes over “Als een eetbui een stoornis wordt

  1. Leerzame tekst en ook voor deze die ermee geconfronteerd worden.
    Ook blijft het het voor mensen die ermee te maken hebben altijd een strijd, een strijd die ze dagelijks moeten ondergaan soms. Want als er maar iets tegen zit gaan ze al snel over naar dit denkpatroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s