Babypraat

Op een infantiel toontje tegen je baby praten: de één kan er niet mee ophouden en de ander ergert zich er kapot aan. Hoe het ook zij: het lijkt wel te werken!

Amerikaanse onderzoekers lieten voor dit onderzoek herhaaldelijk fantasieobjecten zien aan kinderen van 17 maanden oud. Bij de helft van de kleintjes gebruikten de onderzoekers een kinderlijk toontje om de objecten te benoemen. De andere helft werd op volwassen toon aangesproken. Wat bleek nu? Als een object verkeerd werd benoemd keken alleen de kids uit de infantiel toegesproken groep er langer naar. Volgens het onderzoeksteam duidde dit erop dat ze in de war waren, en dat ze de eerdere benaming dus onthouden én geleerd hadden. De op volwassen toon toegesproken groep leek geen verdere aandacht aan het object te geven.

babyMeeluisteren

Omdat baby’s logischerwijs nog niet kunnen praten (lees hier hoe dat komt) is letten op veranderingen in gedrag een van de weinige manieren die gebruikt kan worden om te bezien wat de kleintjes wel, en niet snappen. Zo is ook het tempo waarin baby’s aan een speentje zuigen gekoppeld aan opmerkzaamheid. Om te onderzoeken of babys geluiden herkennen van toen ze nog in de baarmoeder zaten werd een groep vrouwen gevraagd zes weken lang, tweemaal per dag eenzelfde rijmpje voor te lezen. Een aantal dagen nadat de baby’s geboren waren werd hetzelfde verhaaltje wederom voorgelezen en men merkte op dat er tijdens het voorlezen anders op de speentjes werd gezogen dan als er een willekeurig verhaaltje werd voorgelezen. Het leek erop dat de baby’s minder geluid wilden maken om het bekende verhaaltje te horen. Dit gebeurde ook wanneer iemand anders dan de moeder het bekende verhaaltje voorlas, wat de suggestie versterkt dat het verhaaltje de aandacht trok en niet bijvoorbeeld de moeders stem. (En lees hier waarom kletsen tegen je baby deze slimmer maakt!)

Kijken naar mama

Ook het zicht van pasgeborenen is veelvuldig onderzocht. Alhoewel men vaak roept ‘ah hij kijkt naar je!’ is dit bij baby’s tot drie á vier maanden oud echt niet mogelijk. De lenzen zijn pas na zo’n drie maanden functioneel wat betekent dat baby’s alleen items scherp zien op een afstand tot 21 centimeter. Precies goed voor ze, want laat dit nu net de gemiddelde afstand zijn tussen het gezicht van de baby en zijn verzorger wanneer hij in de armen ligt.

Het opstarten van de hersenen

Alhoewel de hersenen van een baby een relatief groot deel van het lichaam vormt (wel 12% van het totale gewicht tegenover 2% bij volwassenen) moet er de eerste tijd dus een hoop gebeuren in dat hoofdje. Alhoewel ze net zoveel neuronen bezitten als een volwassene (ongeveer 100 miljard) moeten deze nog flink rijpen. Met zes á zeven maanden begint de koppeling tussen de linker en de rechter hersenhelft wat de motorische en cognitieve vaardigheden flink verbetert. Kinderen kunnen vanaf nu rechtop zitten en iets met twee handen grijpen. Als het kind een jaar oud is zijn belangrijke hersengebieden zoals de neocortex en het limisch systeem flink ontwikkeld. Een baby kan nu gaan staan en zal beginnen met praten. Rond het derde levensjaar zijn de hersenen bij hun definitieve vorm aangekomen. Vanaf nu wordt het mogelijk herinneringen op te slaan in het lange termijn geheugen.

De ontwikkeling van de hersenen, Psyche&Brein 2, 2014, Graf Estes, K., Hurley, K. (2012). International Society on Infant Studies (ISIS). M. Harris, G. Butterworth, Developmental psychology, Psychology Press, 2002

6 gedachtes over “Babypraat

  1. allereerst mijn complimenten voor dit mooie blog 🙂
    het stukje powerpraat vond ik erg mooi om te lezen aangezien ik zelf net papa ben geworden.
    (23 april)……groetjes hansstellingsma

  2. Interessant! Ik heb me altijd al afgevraagd waarom mensen op zo’n toontje tegen hun baby’s praten. Leuk te horen dat het blijkbaar toch een voordeel heeft en niet zo maar een vreemde kronkel in ons hoofd!

    • Bedankt dat is leuk om te horen!! En bedankt voor de tip over motherese, ik ben de term nog nooit tegengekomen! Weer wat geleerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s