Go cocoNUTS

Nu de zomer er weer aan komt duikt hij hier en daar weer op: de kokosnoot! In toetjes, smoothies en baksels of cocktails, en niet alleen om dat het zo zomers smaakt maar ook omdat je er de zomer heel gezond mee begint!

opened-coconutKokoswater

Een kokosnoot heet in het Sanskriet Kalpa Vriksha, en vrij vertaald betekent dit ‘de boom die alles geeft wat het leven nodig heeft’. Dat is misschien wat overdreven, maar kokos bevat inderdaad een aantal eigenschappen die wij mensen goed kunnen gebruiken.  Zo levert een glas kokoswater zo’n 3 gram vezels, elektrolyten (zoals  ijzer, fosfor, natrium, kalium en magnesium) en vitamine C en E.  Elektrolyten ondersteunen verschillende processen in het lichaam. Natrium verbetert bijvoorbeeld de waterabsorptie van het lichaam, en samen met kalium zorgt de stof voor een goede vochtbalans. Het stofje potassium gaat spierkramp tegen. Tijdens beweging zweet je veel van deze elektrolyten uit en kokoswater is dus een prima drankje voor na het sporten.

Kokosvet

De kokosnoot staat verder vooral bekend om zijn vetten. Het voedingscentrum waarschuwt hiervoor, volgens hen zijn deze vetten verzadigd en dus foute boel. Een flink aantal gezondheidsguru’s en –boeken zijn er echter van overtuigd dat deze vetten helemaal zo slecht nog niet zijn. Sterker nog ze worden door velen sterk aanbevolen. Kokosvet bestaat inderdaad voor een groot deel uit verzadigde vetten maar de helft hiervan bestaat uit laurinezuur. Dit zuur verhoogt weliswaar ons slechte cholesterol, maar verhoogt ons goede cholesterol in nog grotere mate. Wat dus gunstig is. Een ander effect van dit laurinezuur is dat het antibacteriële eigenschappen heeft en virussen helpt bestrijden. Het zou voorkomen in moedermelk.

Kokos in de koekepan

Naast al deze voordelen zou kokosolie geschikter zijn om te bakken en braden dan bijvoorbeeld olijfolie. Omdat de vetten in kokosolie verzadigde vetten zijn, zijn deze ongevoeliger voor hitte dan olijfolie. Wanneer olijfolie (onverzadigde vetten) langdurig verhit wordt tot een temperatuur van 150 tot 200 graden gaat deze walmen. De olie ontleedt en er ontstaan radicalen die reageren tot onvolledige verbrandingsproducten. Sommige van deze producten zijn kankerverwekkend. Kokosolie maar bijvoorbeeld ook pindaolie blijft stabiel. Even iets wokken in olijfolie zal weinig problemen opleveren, maar een in olijfolie gebakken product meerdere keren opwarmen of langdurig laten garen lijkt geen goed idee. Ook frituren in olijfolie wordt afgeraden.

Kokoswater vs kokosmelk

En wat nu eigenlijk het verschil is tussen kokoswater en kokosmelk? Kokoswater komt uit jonge kokosnoten van ongeveer 7 maanden oud. Kokosmelk komt uit oudere vruchten, het kokoswater veranderd na verloop van tijd samen met het vruchtvlees in melk. Het allergrootste verschil zit ‘m in de calorieën: zo bevat 250 ml kokoswater 45 calorieën en levert 250 ml kokosmelk wel 500 calorieën.

www.foodwatch.nl, wikipedia.org/wiki/Olijfolie, Men’s Healt big book of food and nutricion (2011). Rodale Inc.  http://www.voedingswaardetabel.nl, Daniels Hussar, A. Scientist: Coconut Water the Perfect Sports Drink for Moderate Exercise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s