Vitamine D tekort

Vitamine D zorgt voor sterke botten, een goed humeur en helpt je gewicht te verliezen. Maar hoe weet je of je wel genoeg binnenkrijgt? Amerikaans onderzoek dat gehouden werd tussen 1988 en 2004 toonde aan dat maar liefst drie kwart van alle Amerikaanse tieners en volwassenen een tekort heeft. Wat dat met je doet?

Verminderde spierfunctie

Te weinig vitamine D in je spierweefsels zorgt ervoor dat de omvang afneemt. Begin je dus moeite te krijgen met het afmaken van je setje biceps curls, dan is dit een eerste teken… Dat vitamine D betrokken is bij de opname van calcium in ons lichaam was natuurlijk al bekend (vandaar dat het stofje voor sterke botten zorgt). Omdat calcium ook wordt gebruikt bij het samentrekken van de spieren vermoed men dat een tekort op deze wijze zorgt voor minder effectieve spierfunctie.

Deze bevindingen komen overeen met ander onderzoek waaruit bleek dat vitamine D supplementen leiden tot een toename van ‘snelle’ spiervezels, de spiervezels die dominant zijn als het gaat om krachtige en explosieve bewegingen.

Verhoogde bloeddrukhartpressure

Een tweede punt van zorg is een stijgende bloeddruk. Vitamine D helpt je lichaam met het op peil houden van je bloeddruk, en een tekort kan dus vervelende gevolgen hebben.

Slaperigheid overdag

Als je gedurende de dag nogal vaak slaperig voelt moet er ergens een (alarm) belletje gaan rinkelen. Onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine wees op een significant verband tussen slaperigheid overdag en een tekort aan vitamine D.

Humeurigheid

Als je merkt dat je begint te snauwen naar je collega’s bevind je je wellicht in de gevarenzone. Ook humeurigheid wordt namelijk aan vitamine D deficiëntie gelinkt. Het Children’s Hospital & Research Center Oakland vond dat het vitamientje via een ingewikkeld proces gebruikt wordt bij de productie van de neurotransmitter serotonine. Dit stofje wordt gebruikt bij onze sociale gedragingen.

Wat nu?

zonAlhoewel de zon de grootste bron van vitamine D is zijn er ook andere manieren om de stof binnen te krijgen. Zalm, andere vette vissoorten en eidooiers bijvoorbeeld. Zalm is de grote favoriet, deze vis bevat per stukje van 125 gram 11,75 microgram vitamine D. Makreel bevat per zo’n zelfde portie 9,3 microgram en een enkel ei bevat 0.8 microgram. Voor een overdosis hoef je niet bang te zijn, naast dat je huid de opname van de vitamine reguleert gaat ook nog eens 50% van je inname door voedsel verloren tijdens de vertering in het maag-darm kanaal.

1. Significant link found between daytime sleepiness and vitamin D (2012). American Academy of Sleep Medicine 2.Causal link found between vitamin D, serotonin synthesis and autism in new study (2014). Children’s Hospital & Research Center Oakland 3.Adit, A., et al (2009). Demographic Differences and Trends of Vitamin D Insufficiency in the US Population, 1988-2004. Internal Medicine, 169 (6)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s