Hoe houd je je hersenen jong?

breinJe lichaam in vorm houden naarmate je ouder wordt, dat lukt de meesten wel. Tips over wat gezonde voeding en beweging doen in overvloed ten slotte. Maar hoe houd je je hersenen in vorm? Brain-training spelletjes lijken een voor de hand liggende oplossing maar het onderzoeksteam van de Georgia Institute of Technology liet zien dat deze (vaak commerciële) toepassingen het cognitieve vermogen niet verbeteren. Ze trainen wel het geheugen, ook belangrijk bij het ouder worden. Bij deze nog wat tips en trucs om kwiek de 100 te halen.

Eet bladgroenten

In een studie onder 3000 mensen van 65 jaar en ouder zag men dat degenen die dagelijks twee porties groenten aten 40% minder cognitieve achteruitgang ondervonden dan de ouderen die dit niet aten. Groene bladgroenten werkten het best: spinazie, andijvie, en romeinse sla zijn allemaal rijk aan foliumzuur en vitamine E; een stofje dat stress en ontstekingen in de hersenen tegengaat.

Prikkel de hersenen

Zoals ook al kort aangegeven in het artikel over concentratie is het ondernemen van nieuwe, hersen-stimulerende activiteiten een goed middel om het verval van de grijze massa tegen te gaan. In een publicatie uitgegeven door het American Academy of Neurology wordt een onderzoek beschreven waar een groep mensen regelmatig lazen, schaakten, musea bezochten of schreven. Deze groep werd vergeleken met een groep mensen die dit niet deed, en wat bleek? De mensen die hun hersenen regelmatig aan het werk zetten lieten minder verval van de cognitieve functies zien, en minder dementie en alzheimer. Vermoed wordt dat de structuur van de hersenen anders wordt wanneer we deze vaak prikkelen waardoor deze effectiever functioneert.

Eet vitamine E

amandelenEen handjevol amandelen bijvoorbeeld maakt dat je de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E (een antioxidant) binnenkrijgt. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association liet zien dat mensen met de hoogste inname van deze vitamine 67% minder kans maakten op alzheimer.

Verzamel vrienden

Omdat sociale contacten óók ons intellect stimuleren wordt er ook een verband vermoed tussen gezonde hersenen en het hebben van veel vrienden. Een onderzoek onder Engelse studenten toonde aan dat een groot sociaal (facebook) netwerk op een grotere hoeveelheid grijze stof in bepaalde delen van het brein duidde. In de amydala bijvoorbeeld, het gedeelte dat onder andere betrokken is bij het geheugen en emoties. (Wist je bovendien dat je in een groep vrienden aantrekkelijker wordt  bevonden dan wanneer je alleen bent? Lees meer) En een steentje bijdragen aan mijn grijze stof? Like de fb pagina! 🙂

Omega-3 vetzuren

avocadoEn kijk je graag naar het grote plaatje, dan kan voeding ook op langere termijn je hersenen in vorm houden. Zo heeft een studie gedaan door de University of Cincinatti laten zien dat hersenen van 65- tot 80 jarigen 22% minder DHA bevatten dan de hersenen van vroege dertigers. DHA is een bepaald type omega-3 vetzuur wat je gelukkig zelf kunt blijven aanvullen. Vette vis als tonijn en sardines, lijnzaad, avocado en walnoten zitten er vol mee. Hamsteren maar dus!

 

 

Bronnen: Cnn.com/health: Fuzzy brain? Improve your attention span. Derrived from Cnn.com on march 27 2014 Bron: Grandjean, A.C., Grandjean, N.R., Dehydration and cognitive performance, The Center for Human Nutrition, 2007 Men’s Healt big book of food and nutricion (2011). Rodale Inc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s