Stuiteren op Seven-up

Dat frisdrank niet gezond is, is inmiddels bekend. Maar behalve dat het gebitjes aantast en dik maakt lijkt het ook effect te hebben op het gedrag van je oogappel. Voor dit onderzoek – gepubliceerd in het Journal of Pediatrics – ondervroeg men 3000 moeders naar het voedings- en beweegpatroon van hun kleintjes. Daarnaast werd door middel van een vragenlijst het gedrag van de kinderen in beeld gebracht. Er werd gevraagd naar mate van agressiviteit, terugtrekgedrag en eventuele aandachtsproblemen.

Meer frisdrank, meer agressiviteit

softdrink2Wat bleek? Hoe meer frisdrank de kinderen dronken, des te vaker gingen ze een gevecht aan of vernielden ze andermans spullen. Dit stond los van wat ze verder te eten kregen, hoe vaak ze bewogen en het opleidingsniveau of relatiestatus van de ouders. Omdat niet precies gerapporteerd werd wat de kinderen precies dronken konden de onderzoekers verder niets zeggen over de oorzaak van dit wangedrag. Mogelijk heeft het te maken met de cafeïne die in veel dranken zit, het feit dat de zoete drankjes de bloedsuikerspiegel ontregelen of chemicaliën die worden toegevoegd om het product te kleuren.

Chemische toevoegingen

Dit laatste wordt ondersteund door de website van de organisatie Food and Behaviour Research. De website beschrijft in een artikel genaamd ‘wat je je kind niet zou moeten laten eten’ een aantal stoffen die mogelijk een negatief effect op ze hebben. Naast suiker, geraffineerde koolhydraten (te vinden in producten van ‘wit’ meel), producten met een hoog glycemische index, stimulerende stoffen (caffeine) en transvetten beschrijven ze chemische additieven die hyperactiviteit kunnen veroorzaken. In het artikel stellen ze dat zo’n 40% van alle op kinderen gerichte producten chemische toevoegingen bevatten, vaak kleurstoffen en E-nummers. Zo’n kwart van alle onderzochte drie-jarigen liet hyperactief gedrag zien.

Wat zegt de consumentenbond?

De consumentenbond – die zegt te werken aan eerlijke, rechtvaardige en veilige markten – vermelden op hun website dat alle in Europa gebruikte E-nummers onderzocht en getest zijn op hun schadelijke bijwerkingen. Daarna volgt: “Het gaat te ver om E-nummers als volledig onschuldig en onomstreden te betitelen. Sulfiet en sulfietverbindingen bijvoorbeeld, kunnen ernstige overgevoeligheidsklachten veroorzaken. Ook is er enkele jaren geleden commotie geweest vanwege een Britse studie die liet zien dat een in snoep voorkomend mengsel van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat (E211) kunnen leiden tot hyperactiviteit bij kinderen”. Dat zeiden we al ja.

Bronnen: 1. Suglia, S.F., (2013). Soft Drinks Consumption Is Associated with Behavior Problems in 5-Year-Olds. Journal of Pediatrics 2. Purvus, A. (2005) The Observer – What not to feed your child. Retrieved from http://www.fabresearch.org 3. http://www.consumentenbond.nl

Een gedachte over “Stuiteren op Seven-up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s