Wat de wetenschap van yoga vindt

Yoga is hartstikke hot. Er wordt wel gezegd dat het aantal aanhangers sinds het jaar 1990 constant is gestegen, en nog altijd stijgt. Yoga (wat Sanskriet is voor verbinden, optuigen en aanspannen) komt uit India en is vermoedelijk zo’n 5.000 jaar oud. Volgens de oude geschriften van de Indische geleerde Patanjali is yoga een vorm van zelfkennis die je kunt bereiken door in jezelf te keren.

Yoga gaat dan ook niet alleen over bewegen, maar is een combinatie van ademhalingstechnieken, meditatie, vegetarische voeding en een complete levensfilosofie. Tegenwoordig is ook de wetenschap steeds meer geïnteresseerd in de voordelen van yoga. Er worden vaak de mooiste voorspellingen gedaan: yoga is goed bij stress, masseert de organen, laat de energie rijkelijk stromen en ontspant. Maar zijn deze gezondheidsvoordelen wel ergens op gebaseerd?

Geloof niet elk onderzoek

Er zijn de laatste jaren talloze onderzoeken naar yoga gedaan maar niet allemaal waren ze even nauwkeurig. Zo hebben veel onderzoeken geen controlegroep gebruikt. Dit betekent dat wanneer er positieve effecten van yoga gevonden werden, men niet met zekerheid kon zeggen of deze effecten aan de yoga te wijten waren of dat mensen die niet aan yoga deden (maar bijvoorbeeld wandelden) ze ook bereikt zouden hebben. Bij deze een klein overzicht van gedegen onderzoek naar de effecten van yoga.

yogaLage rugpijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat de bewegingen die tijdens yogasessies worden gedaan de lichaamswaarneming, coördinatie, spierkracht en bloedsomloop bevorderen. Hartstikke fijn natuurlijk maar dit zijn wel effecten die met bijna iedere andere sport ook behaald kunnen worden. Waar yoga – in tegenstelling tot veel andere sporten – wel in uitblinkt is dat een zorgvuldig samengestelde set oefeningen pijn in de onderrug kan verminderen en de functie van de rug hiermee verbetert.

Minder prikkelbaar

Wat ook bewezen is, is dat wanneer iemand aan yoga doet de productie van de neurotransmitter GABA toeneemt. Dit tempert de prikkelbaarheid van zenuwcellen in de hersenen. Voor dit onderzoek werd een groep mensen gevraagd drie maanden lang driemaal per week aan yoga te doen. Een controle groep werd opgedragen wandeltochten te ondernemen. Al na enkele sessies werden de verhoogde GABA levels bij de yogi’s zichtbaar. En daarnaast ervaarden zij minder angstsymptomen en een groter gevoel van welbehagen dan de wandelaars.

Meer grijze massa en beter zelfbeeld

Ander onderzoek waarbij mensen acht weken aan yogatraining onderworpen werden toonde aan dat de hippocampus (deel van de hersenen, belangrijk bij leerprocessen en de emotionele verwerking van informatie) significant groter was geworden. Dit is zeker goed nieuws als je weet dat dit deel van de hersenen krimpt bij depressieve of getraumatiseerde mensen. Klinisch depressieve patiënten die meededen aan een yogaprogramma van acht weken melden verminderde symptomen en de vrouwelijke deelnemers deelden mee dat ook hun zelfbeeld positiever was geworden. Deelnemers gaven aan dat ze beter met hun gevoelens om konden gaan. Maar ook hier geld dat soortgelijke resultaten gevonden zijn als het om andere sporten gaat.

De kanttekening

Dus ondanks dat er een aantal mooie resultaten met yoga te behalen zijn mag de helende werking van yoga niet overschat worden. Velen beweren dat yoga ‘energie in lichaam en geest zou kunnen verplaatsen’ maar dit is nooit aangetoond. Ook dat yoga energie beter zou laten stromen kan niet onderbouwd worden, net als dat de organen gemasseerd zouden worden. Daarnaast zijn niet alle oefeningen voor iedereen geschikt. De oefening ‘de brug’ bijvoorbeeld zou het lichaam activeren, iets wat niet wenselijk is bij mensen die te maken hebben met angsten en onrust. Deze oefening (onder andere) zou daarnaast bijzonder veel druk op de nekwervels uitoefenen. Als laatste waarschuwing het feit dat yogadocent geen beschermd beroep is in Nederland. In principe kan iedereen zich zo noemen dus trek even na bij wie je op les gaat!

1. Ross, A., Thomas, S. (2010). The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies. Journal of alternative and complementary medicine, 16, p 3-12). 2. Raub, J.A. (2002). Psychophysiologic effects of hatha yoga on musculoskeletal and cardiopulmonary function: a literature review. Journal of alternative and complementary medicine, 8, p 797-812. 3. Harvard Mental health letter (2009). Yoga for anxiety and depression. Retrieved from http://www.health.harvard.edu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s